Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Kärleksaffär med fnurra på tråden

Det kvittar att Brasilien är det land efter USA som har flest Facebook- och Twitteranvändare. Internetuppkopplingen i de brasilianska miljonstäderna är så långsam att du kan sätta på kaffe medan en sida laddas ned. Det kan ta tio minuter att se ett Youtubeklipp på nittio sekunder.
Sämst är det på hotellen. Oftast sitter en ensam router i ett hörn som förser ett helt våningsplan med wifi. Signalen är så svag att det knappt går att ta emot textmeddelande. Att skicka bilder kan du glömma.
Det jobbiga är att det inte beror på pengar. Brasilien är världens sjätte största ekonomi och fortsätter att växa. Problemet är kulturen. Brasilien har svårt att göra något grundligt. Ofta blir saker halvfärdiga. Går något sönder lagas det med klister, tejp eller ståltråd. Bredbanden har ständiga avbrott.
Värst är det när det regnar, vilket det gör allt oftare i Brasilien på grund av klimatförändringarna. Då går internet ned. Jag brukar ringa till min börsnoterade nätleverantör och undra vad som hänt. Oftast får jag svaret: ”Vi jobbar på det, men det regnar”. Då brukar jag berätta om Limerick som är Irlands tredje största stad. Där regnar det nästan 300 dagar om året, ändå fungerar internet varje dag, utan att det blir kortslutning. Ingen tror mig.
Mitt andra stora problem är mobiltelefonen. Eftersom den ekonomiska boomen gjort att alla brasilianare skaffat sig en mobil, eller två, är mobilnätet ett av världens mest överbelastade. Medan en antenn i Sverige i genomsnitt hanterar ett par samtal åt gången kan en antenn i Brasilien hantera 600 samtal samtidigt.
Förra året drog Anatel, den brasilianska förvaltningsmyndigheten för telekommunikation, in licenserna för landets samtliga mobiloperatörer. Anledningen var att bolagen sålt flera miljoner fler abonnemang än vad de hade täckning till.
Konsekvensen är att det inte går att genomföra ett samtal på mer än tre minuter utan att det bryts. Det är också svårt att höra vad folk säger. Ungefär vartannat ord försvinner.
Värst är det om du går in i en butik eller sätter dig på en restaurang. Oftast räcker inte den svaga mobilsignalen in genom skyltfönstren och väggarna. För att höras måste du gå ut på trottoaren, stå still och titta upp i himlen.
Det senaste halvåret har jag inte genomfört en enda telefonintervju på telefon. Jag använder numera endast Skype. Även om det också är svajigt är det betydligt pålitligare.
Nu tänker du säkert att det är billigt att ringa i Brasilien. Det är därför kvalitén är så dålig. Sätt dig ned. Brasilien är världens dyraste land att ringa i mobilen, enligt FN-organet ITU, Internationella teleunionen. Ett samtal i São Paulo kostar sjuttio gånger mer än ett samtal i Hongkong.
Finns det inte en brasiliansk Sverker Olofsson som kan få bolagen att skämmas på bästa sändningstid? Inte. Landets rikaste annonsörer är mobil- och internetbolagen. De är inte intresserad av att placera sina annonser i medier som utreder deras utsugarverksamhet.
Ibland är det väldigt svårt att älska Brasilien.
Gå till toppen