Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skrattet som bot mot stress

Stresshantering och ungdomars hälsa stod i centrum när Ungdomstingets 42:a storting hölls igår. Och alla fick prova på nyttigheter som yoga, massage, frigörande dans och skrattyoga i workshops.

Christian Schanner, certifierad skrattinstruktör, Fanny Imperatore och Yasmine Piknjac leder bergochdalbane-tåget på skrattyoga-workshopen.Bild: Julia Lindemalm
”Aaaaaaaaaaaaaah!”.
Alla blir lejon, spärrar ut klorna och släpper ur sig mäktiga rytskratt.
Strax dessförinnan har en drös apor hoppat omkring och hälsat på varandra med typiska apskrattjut. Och snart går bergochdalbanetåget runt i hela huset.
Skrattyoga går ut på att locka fram skratt och därmed endorfinerna i kroppen, så värdefulla när en människa behöver kunna slappna av och må bra. Denna workshop hos ungdomstinget på kulturverkstaden Stenkrossen (gamla Spyken södra) leddes av Christian Schanner, med titeln certifierad skrattinstruktör. Sjundeklassarna fick klia varandra på ryggen, köra ”motorcykel”, åka ”radiobil” i par och framför allt skratta på alla möjliga sätt.
Bakgrunden till hälsotemat på Ungdomstinget är siffrorna som visar höga stressnivåer hos unga svenskar idag. Lunds tjejer är speciellt stressade jämfört med jämnåriga i andra kommuner. Enligt den nya Lunk-enkäten känner sig varannan flicka i årskurs två stressad flera gånger i veckan.
– Bakom siffrorna finns skolan, alla fritidsaktiviteter och inte minst kraven på att se bra ut, konstaterar Tor Ohlsson från kultur- och fritidsförvaltningen. Och Lund ligger extremt högt.
På en vägg kunde ungdomarna nu markera hur stressade de kände sig på skalan 1-5, visa hur ofta de har ont i magen/huvudet och sätta upp lappar med vad de gör på sin fritid. Orsakerna till stressen fick de också identifiera och så gick det bra att komma med förslag på saker som kan minska stressen.
Förutom olika workshops ägnade sig ungdomarna åt att ta beslut om vilka ungdomsprojekt som skall få pengar från tingets årliga bidrag.
Ungdomstinget i Lund håller storting fyra gånger per år och är enligt de ansvariga på kommunen något mycket ovanligt, eftersom det drivs av ungdomarna och inte av politiker, tjänstemän eller andra vuxna.
– Vi har känt av ett intresse också från ungdomar i de östra kommundelarna, säger Tor Ohlsson. Men vi pådyvlar inte någon en verksamhet. Sådant som ungdomsting ska växa fram bland ungdomarna själva om det ska bli bra och hållbart.
Två speciella ungdomsombud, Lovisa Måsbäck och Elinor Alfredsson, är anställda av Lunds kommun för att arbeta med Ungdomstingen och verksamhetsutvecklaren Anna Sigurgeirsdóttir är samordnare.

Ungdomstinget delade ut pengar

Så här beslöt Ungdomstingets storting i Lund i går att fördela de 65 000 kronor man har kvar av sitt kommunala bidrag för 2013.
20 000 kronor ges till endagsfestivalen ”Ung på scen”, ett evenemang som ska hållas i Lunds stadshall i sommar. Ungdomarna ska både genomföra festivalen och själva uppträda, med allehanda slags scenkonst.
Samma summa får ett så kallat basement lan vid namn ”Spectrum 6.0”. Datorträffen arrangeras i Arenan i januari och har plats för 500 deltagare.
Ungdomstinget beslöt också att satsa 15 000 kronor på en skate-ramp på Klostergården och 10 000 på en kultur-app för Lunds unga. Appen kommer att vara gratis och ungdomarna ska själva kunna lägga in kultur- och nöjeshändelser i den.
Gå till toppen