Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Förvandlingen av Holma har startat

Malmö stads ambition att förtäta miljonprogrammen startade i går – med första spadtaget för nya Holma torg.
– Hela Europa står inför samma omdaning, säger Susanne Rikardsson på MKB.

En skiss på hur Holma torg ska bli. Omvandlingen bottnar i arkitekttävlingen Europan 11, i vilken MKB och Riksbyggen deltog med bidraget Holmastan.Bild: MKB
Tre nya hus ska inrama blivande Holma torg. Om allt går enligt planerna ska 61 lägenheter byggas i en första etapp: 21 bostadsrätter i Riksbyggens regi och 40 hyresrätter ägda av MKB. Inflyttningen är planerad till början av 2016.
Torget kommer att prydas av ett publikt orangeri. Så småningom ska torget få sällskap av uppemot tusen nya bostäder i Holma inom de närmaste femton åren.
Att utveckla miljonprogrammen är en utmaning som stora delar av Europa står inför, menar Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB.
Men Malmö är unikt.
– Se på Göteborg, Stockholm, Amsterdam, Paris och Barcelona. Där ligger miljonprogrammen utanför centrum. Men i Malmö finns inga berg och dalar som skiljer Kroksbäck, Holma, Rosengård, Bellevuegården, Lindängen och Hermodsdal från centrum.
Att flera av de nya bostäderna i förtätningen blir bostadsrätter är viktigt, enligt Susanne Rikardsson.
– Det bidrar till att läka samman staden. Blandade upplåtelseformer ger en blandning av människor och möten.
Gå till toppen