Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polar Roses grundare börjar om

Brist på kapital brukar vara ett vanligt problem hos unga företag. Nystartade Mapillary i Bjärred har inte sådana bekymmer.
Grundare av bolaget är Jan Erik Solem, som för några år sedan sålde sitt dåvarande företag Polar Rose till Apple för en okänd summa.

– Vi kan inte hålla samma nivå som Google, men lyckas vi nå 80 procents av deras bildkvalitet blir det här väldigt användbart. Det här kan bli hur stort som helst, säger Jan Erik Solem, som utvecklar en alternativ tjänst till Google Street View.Bild: Niklas Holm
Sydsvenskan träffar honom på kulturhuset Stpln i Malmö. Jan Erik Solem är inbjuden som talare vid arrangemanget Location Day, ett forum för att lyfta fram platsbaserade tjänster på nätet.
Apple köpte Polar Rose, och därmed bolagets teknik för ansiktsigenkänning, hösten 2010 vilket innebar att Jan Erik Solem flyttade till Kalifornien. Priset vid affären har aldrig blivit offentligt, även om det återkommande funnits uppgifter på runt 200 miljoner kronor.
Jan Erik Solem återvände till Skåne tidigare i år och har också avslutat sitt engagemang hos Apple. Hur mycket pengar han tjänat eller hur han hade det hos den amerikanska teknikjätten är inget han gärna pratar om.
– Jag får helt enkelt inte prata om köpet. Det kommer jag aldrig någonsin att få göra och jag slutade för att det efter nio år med Polar Rose var dags att göra något helt nytt, säger han.
Däremot pratar Jan Erik Solem desto hellre och med stort engagemang om tankarna bakom självfinansierade Mapillary. En nättjänst som ska kunna fylla i de luckor som finns hos Google Street View eller andra liknande bildfunktioner kopplade till kartor på webben,
– Tanken är att alla möjliga människor ska bidra med bilder genom crowdsourcing. På det viset kan man bygga en databas som även täcker in cykelbanor, vandringsleder, skidspår och för all del även gator och miljöer på mindre orter dit till exempel Google, Nokia eller Eniro inte åker, säger Jan Erik Solem.
Idén till en enklare och betydligt billigare variant av Google Street View säger han sig ha haft länge.
– Google lägger ner jättepengar på att åka runt med sina specialriggade bilar med kameror på taket och kvaliteten på deras bilder blir väldigt bra. Men de uppdateras bara en gång vart fjärde år och det finns väldigt många platser som de aldrig avbildar eftersom bilarna inte kommer fram, säger Jan Erik Solem.
Han är övertygad om att kompletterande bilder därmed kan bli en god affär. För vanliga konsumenter ska tjänsten vara gratis. Men det finns gott om kommersiella aktörer som kan vara intresserade av innehållet i databasen.
Ett viktigt led i utvecklandet av Mapillary är att locka app-utvecklare att använda tjänsten.
– En stor poäng är ju att människor kan göra något mer av all insamlad data, kanske en app över bästa joggingspåren i Malmö till exempel, säger Jan Erik Solem.
Mapillary drogs igång i september och har sedan några veckor ett kontor på inkubatorn Minc i Malmö. Förutom Jan Erik Solem består bolaget i dag också av de två kollegorna Yubin Kuang och Johan Gyllenspetz.
En betaversion finns redan på nätet, bilder har börjat strömma in och en app för Iphone blev klar i veckan.
– Vi är redo att börja göra affärer väldigt snart, även om det återstår mycket arbete med justeringar av tjänsten, säger Jan Erik Solem.
Nästa vecka visar bolaget upp sig tillsammans med elva andra svenska start-ups i Business Swedens bås vid den stora internetmässan LeWeb I Paris.
– I dag vet ju alla vem jag är. Jag kan erkänna att det lite grann öppnar dörrar. Jag vet ju hur det var innan Apple, säger Jan Erik Solem.
Han är matematiker i grunden och är efter ett antal års tjänsteledighet tillbaka på deltid vid sin gamla institution på Lunds Universitet.
– Jag kommer nog aldrig att helt släppa det akademiska, säger Jan Erik Solem.
Gå till toppen