Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Evakueringar i Danmark efter stormen

Hundratals människor fick evakueras på Nordsjälland i Danmark efter stormen Svens härjningar under gårdagen.

Stormen Sven, eller Bodil som den heter på andra sidan sundet, har skapat stora problem i Danmark.
Vattennivåerna nådde igår historiska höjder och forsade in över vägar, byggnader och stränder på flera håll i vårt grannland. Ibland annat Fredriksvaerk, Jaegerspris och Fredikssund tvingades hundratals människor evvakueras, uppger den danska tidningen Berlingske. Först under dagen idag har boende kunnat återvända hem.
Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau tvingades polisen i Nordsjälland använda båtar för att rädda boende undan översvämningarna under natten till idag.
Även i Gentofte orsakade vattenmassorna stora skador och problem. Där tvingades 210 människor evakueras från ett vårdhem som översvämmats under natten mot lördagen.
Det blev även viss dramatik på Vikingaskeppsmuseet i Roskilde.
– Rutorna började hoppa, det bullrade och brakade, det var ett rent inferno här, säger museeumchefen Tinna Damgård-Sörensen till Politiken.
Museet hade dock förberett sig på förhand med att flytta undan och packa in vikingaskeppen som klarade sig oskadda. Personalen tvingades dock arbeta i skift om tio till femton man under natten för att försöka hålla vattenmassorna vid dörren.
– Det var tur för vi skulle ha haft julfrokost igår och alla hade förberett sig för det. Så det blev en teambuildingsdag istället, säger Tinna Damgård-Sörensen till Politiken.
Vid mättastationerna i bland annat Köpenhamn, Holbaek, Hornbaek och Roskilde var vattennivåerna igår de högsta i modern tid, uppemot ett par meter över det normala. I Köpenhamn var exempelvis vattennivån 1,65 meter över det normala igår kväll. Det är en bra bit över rekordet från 1921 då vattnet steg till 1,52 meter, uppger Berlingske. I Hornbaek stod vattnet så högt som 1,96 meter över det normala.
Gå till toppen