Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon vandrar sin egen väg

Man släpar ut ett fyrtiotal människor åt gången på en halvmil lång promenad oavsett väder.
Under tiden låter man dem äta sig proppmätta på skånska delikatesser vid det ena uppdukade bordet efter det andra utomhus.
Hur snillrikt är det?

Natur och mat – en kombination från barndomen som Monica Frangeur omskapade till turismsuccén Matvandringar på Österlen.Bild: Peter Frennesson
Enormt. Fråga de 16 000 personer som hittills har gjort det under de åtta sommarsäsonger möjligheten funnits.
Eller fråga Monica Frangeur. Det var hon som hittade på en av de mest lyckade snilleblixtarna inom den småskaliga turismen i Skåne. Idén kom hemma vid köksbordet strax utanför Maglehem.
– Ingen jag talade om det med trodde att det skulle gå. Knappast jag heller efter att det kommit en person till den första matvandringen och två till den andra.
Men sedan! Ryktet spred sig. Besöksgrupperna växte, trots priset på drygt en tusenlapp. Skåningar. Icke-skåningar. Utländska turister. Företag.
– Det är otroligt. Jag öppnade bokningen till sommaren 2014 den 1 november. I dag har redan över sjuhundra bokat sig till de omkring tvåtusen platserna på Upplev & njut.
Receptet är till synes enkelt:
Skånsk mat. Fisk, kött, vilt, primörer, charkuterier, ostar, grönsaker.
Skånska drycker. Cider, must, juice, öl.
Skånsk natur. Skog, ängar, backar, dalar mitt i Österlens skönaste nejder kring Brösarps backar med utgångspunkt från Maglehem. Fyra eller sju kilometer.
Och så Monica Frangeur, väl så skånsk efter uppväxt i Malmö och nu uppåt tjugofem år som Österlenbo. Hon leder alla vandringar själv med berättelser kring både omgivningarna och smakupplevelserna.
– Som mest har jag haft sextio matvandringar på en säsong, mellan maj och september. Men nu har jag lite färre. Det är ett enormt arbete bakom varje.
Och det till den milda grad att jobbet med 2014 års vandringar har börjat för länge sedan. Ett femtiotal olika skånska matproducenters produkter ska provsmakas och passa in i konceptet.
Flera producenter har med mer än en produkt, så antalet smakupplevelser per vandring hamnar långt över femtio. Serverade vid fyra buffébord längs vandringsvägen och lite smakprover här och där.
När Monica Frangeur tog de första darriga stegen med den första ensamma matvandringsgästen 2006 var hon först i Sverige, något som under åren gett henne diverse utmärkelser – och efterföljare.
– Senast jag försökte summera fanns det ungefär 140 kopior av matvandringen på olika håll i Sverige. Jag har fått ge råd åt åtskilliga som startat egna.
Idén med matvandringar har en lätt härledd ursprungskälla.
– Min pappa var passionerad matälskare och naturnjutare. Han jobbade som kemist på Trelleborgs gummifabrik, och när han kom hem från utlandsjobb talade han bara om sina matupplevelser där.
Inte nog med det. Mat skulle enligt pappan helst ätas utomhus. På sommarstället på Linderödsåsen fick familjen finna sig i att han flyttade omkring matbordsmöblemanget i trädgården tills han hittade den plats som passade dagens väderlek bäst.
– Så vi åt alltid utomhus, vår, sommar, höst. Allt skulle vara upplagt fint – det blev en enorm disk av varje måltid. Och pappa talade lyriskt om både mat och naturen runtomkring oss.
Och så gick det så småningom som det gick. Med en snilleblixt.

Fler skånska snillenFler snillen!Här är våra snillenHär går vandringarnaMonica Frangeur

Andra skånska turismsnillen vi lika gärna kunde ha skrivit om.
1 Elna Jolum, glaskonstnär som 2010 öppnade Österlens glashytta i Norra Björstorp vid Brösarps backar. Egen och andras glaskonst, glasblåsningskurser och Österlenpräglade evenemang.
2 Ingalill Thorsell, som driver Drakamöllans gårdshotell med en rad aktiviteter som årlig operafestival, musiksalonger, antikrundor, matlagningskurser och annat i skön naturreservatsmiljö.
3 Mia Klitte, projektledare för konceptet A slice of Swedish hospitality som ska ge turister möjlighet att boka in sig för middag i ett privat hem i Skåne för att möta skåningar och deras mat.
4 Joachim Persson och Marcus Pettersson, som driver Kullabergsguiderna med tumlarsafari, bergsnedfirning, grottvandringar, skattjakter, terrängcykling och annat i naturreservatet.
5 Emma Karp Lundström och Fredrika Gullfot, som startade evenemangen Österlen lyser, då hela Österlen under allhelgonahelgen lever upp, respektive Österlenmaran samma dag, den största fullmaran utanför Stockholm.
På Sydsvenskan.se kan du se webb-tv och läsa om läsarnas snillen.
Vi publicerar ett om dagen.
Mikael Eriksson. Innovatören som är hjärnan bakom synkrotronljusanläggningen Max IV. Publicerat 2 december.
Sandra Bjurman. Hon skriver sin hjärtas mening. Publicerat 3 december.
Mehrdad Mahdjoubi. Industridesigner som utvecklar vattenbesparande duschar. Publicerat 4 december.
Fredrik Leifland. Tog en science fiction-idé och förde in den i verkligheten. Publicerat 5 december.
Monica Frangeur. Hon leder gastronomisk promenadseger i sköna nejder. Publiceras i dag.
Utbildning. Läraren som tycker att matematik är grunden till allt. Publiceras 8 december.
Livsmedel. Hon gör den ekologiska mejeriprodukten med stek. Publiceras 9 december.
Monica Frangeurs matvandringar startar strax utanför Maglehem.
Ålder: 46.
Bor: Maglehem med make och ett barn.
Gör: Biolog, lärare, egen företagare sedan 1997, projektledare för bland annat Regional matkultur, arrangör av Matvandringar sedan 2006.
Gå till toppen