Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många skador efter stormen

Nu börjar försäkringsbolagen summera skadorna efter stormen Sven.

Försäkringsbolagen som Sydsvenskan talat med säger att det dröjer någon vecka innan den fulla bilden av stormskadorna är klar. Och beskeden är något olika:
• If hade på fredagen 380 anmälda stormrelaterade skador på byggnader och 250 stormrelaterade skador på bilar. Pressansvarige Daniel Claesson säger att belastningen på bolagets telefoner nu är större än efter Simone.
– Vi uppmanar folk att göra sina skadeanmälningar via webben, säger han.
• Länsförsäkringar Skåne har tagit emot hälften så många - 700 mot 1 400 - skadeanmälningar jämfört med efter Simone. Marknadschefen Ingemar Helgesson säger att bolaget ändå bemannade upp extra under lördagen med tanke på vattenskador efter den höga havsnivån.
Han anger några skäl till att skadeverkningarna tycks ha blivit lindrigare denna gång:
– Byggnadsdetaljer som satt lösa kan ha släppt med Simone. Dessutom har det varit mycket prat inför stormen och människor kan ha förberett sig bättre, säger Ingemar Helgesson.
• Folksam uppger att skadeanmälningarna under fredagen var tre gånger fler än en vanlig fredag. Flertalet anmälningar kom från västra Skåne och handlade bland annat om altantak, takpannor och vindskivor.
Hur många källare som översvämmades under stormen är inte känt. Räddningstjänsten Syd behövde hur som helst bara rycka ut med pumparna vid en halvt dussin tillfällen.
ELEN
Omkring 2 500 skånska hushåll var på lördagsmorgonen utan ström, enligt uppgifter från Eon. Felen betades dock av i tämligen rask takt, se Eons karta här. Vid 21-tiden är siffran nere på strax under 400. Hälften av de kunderna finns i Ängelholm. Som mest orsakade stormen strömavbrott för omkring 16 000 av elbolagets kunder.
HAMNARNA
När havsvattenståndet på lördagen sjunkit tillbaka var det inga värre skador som blottades i småbåtshamnarna utmed skånska Öresundskusten.
Någon planka hade släppt i Limhamn och några båtar i Lomma konstaterades ha fått smärre skador.
Värst hade det kunna gå i Råå söder om Helsingborg där flytbryggorna blev hängande på den nerpålade järnvägsräls som håller dem på plats. Enligt hamnkapten Stefan Wingren har vattnet aldrig stått så högt i Råå, som var fallet på fredagskvällen.
– Men vi kunde baxa bryggorna rätt och vi ser i det närmaste inga skador på hamnanläggningen, sa Stefan Wingren när jobbet var gjort.
Hamnkaptenen i Limhamn, Jan-Åke Nordgren, var förvånad över hur väl småbåtshamnen klarat sig. Elen hade visserligen slagits ut och mycket sten och grus ligger på vågbrytaren men i övrigt såg det mesta på lördagen helt ut.
SKOGEN
Det är oklart hur skogen klarade stormen Svens härjningar. Först på måndag inleder Skogsstyrelsen inventeringar av skadorna. De områden som bedöms vara hårdast drabbade är sydvästra delen av landet med tonvikt på Skåne och Halland.
Gå till toppen