Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sensationellt lopp av Kalla

Hon vann inte. Men andraplatsen i världscuploppet i Lillehammer på lördagen var den största smällkaramellen i Charlotte Kallas karriär. Den svenska skiddrottningen har blivit en världsåkare även i klassisk stil.

Charlotte Kalla.Bild: Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix
Lillehammer. Resultattavlan i 10 kilometer klassisk stil bjöd på osannolik läsning. Efter Justyna Kowalczyk lyste Charlotte Kallas namn före de norska superstjärnorna Marit Björgen och Therese Johaug.
Tänkbara resultat i fristil. Men i klassiskt?
– Lite överraskad är jag, sade Kalla efter sitt livs bästa klassiska lopp.
– Att få vara här uppe i klassiskt betyder jättemycket för självförtroendet. Förutom i Tour de Ski har jag inte varit på pallen i klassiskt.
Ett tag var Kalla bara några få sekunder bakom Kowalczyk. Och inte ens Marit Björgen ochTherese Johaug kunde mäta sig med Kalla. Marginalen till Kowalczyk blev 12,4 sekunder – men hon höll Björgen drygt 13 sekunder efter sig och Johaug var 27 sekunder bakom.
– Ett tag tänkte jag att jag var för defensiv. Sen fick jag höra att jag var nästa lika med Kowalczyk och före norskorna vid varvningen. Då tänkte jag att "va?!", för jag kände att jag hade krafter kvar. Men jag kunde inte svara Kowalczyk på slutet, det var väldigt sura ben.
Tillsammans med personlige tränare Magnus Ingesson och landslagets damtränare Mattias Persson tog Kalla beslutet att släppa en aning på träningen i december för att få bra resultat med sig i inledningen av säsongen. Onekligen att lyckat koncept.
– Jag har medvetet försökt ta det ganska lugnt mellan tävlingshelgerna, sade Kalla, som efter premiärhelgen bland annat åkt långfärdsskridsko hemma i Sundsvall.
Decemberklivet till den klassiska världstoppen har även tekniska orsaker. Som beskrivs så här av Mattias Persson:
– Hon har utvecklat diagonaltekniken genom att få ett bättre frånskjut, så att hon inte börjar springa och stressa på skidorna utan verkligen glider ut.
– Hon har också hittat en bättre träff i stakningen. Charlotte är kanske inte så mycket starkare än hon varit förut, men ska man få nytta av styrkan så måste man få ut den i snön.

Kallas kamp för att nå de klassiska höjderna har pågått under många år.
– Det har varit frustrerande att det varit så stor skillnad mellan klassiskt och skejt tidigare, sade hon. Jag har haft jättemycket fokus på att utveckla den klassiska åkningen. Men många gånger har Magnus sagt att "nä, vi skiter i det här i dag. Du är inte mottaglig". Men jag kände redan i fjol att den klassiska åkningen funkade väldigt bra, som i skiathlonloppet i VM.
Det kan gå fort att förvandlas från ett OS-hopp i fristil till ett OS-hopp på alla individuella distanser.
– Jag har inte varit på pallen mer än i dag, påpekade Kalla. Vi får se hur det går fortsatt.
Gå till toppen