Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stans bästa falafel? Kikärtstriden ska avgöras

Kampen har startat, kikärtsbollen är rund.
Federico Moreno djupdyker i frityren
för att hitta Malmös bästa falafel. 

På en anspråkslös gata i närheten av Folkets Park finns hon, Folkets Falafel, den självutnämnda drottningen av Malmö. Hon ser visserligen inte särskilt majestätisk ut jämfört med andra gatukök. Det är snarare hållningen, attityden och självförtroendet som gör skillnaden.
”Godaste falafel i stan”, lyder skylten.
Ett harmlöst påstående, i vilken annan stad som helst. I falafelmetropolen Malmö är det en kastad handske. En provokation. En inbjudan till ett gastronomiskt tornerspel.
– Kunden bestämmer att vi har den godaste falafeln, det brukar de säga, påpekar Folkets Falafels ägare Faris Said Abdulkalik.
Zaid Nahi på konkurrenten Jalla Jalla gillar inte påståendet. Det är inte så att han vill fritera Faris Said Abdulkaliks bollar men han är helt klart inte road över tilltaget.
– De måste ha bevis. Vi har varit här i flera år. Sju år ungefär. Vi behöver inte ens säga det [att de har stans smarrigaste falafel alltså] för det gör kunderna, säger han.
Falafeln är en maträtt som består av friterade bollar gjorda på kikärtor, sesampasta, färska persilja- och korianderblad och kryddor.
Ingen annan maträtt är så förknippad med Malmö.
Minst en generation Malmöbor är uppfödd på kikärtsbollar.
Inte märkligt då att det både komponerats musik till falafelns ära (Timbuktus skiva ”En high 5 & 1 falafel”) och att maträtten varit motiv när byggnader ritats (Turning Torso, troligtvis inspirerad av falafel i bröd, extra stor).
Matboksförfattaren Hanna Tunberg anser att Folkets Falafel måste ha mer på fötterna för att få kalla sin stolthet ”godaste falafel i stan”.
– Själv gillar jag den som Falafel N.1 på Bergsgatan har [numera ”Möllans Habibi”]. Även om ingredienserna är desamma på de flesta falafelställen så varierar smaken. En stötesten är oljan som bollarna friteras i.
Även i de politiska rummen pratas det falafel. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har sin falafelfavorit klar.
– Hård konkurrens, men falafeln under bron i Rosengård, säger hon.
Ewa Bertz (FP) säger att hon inte äter falafel.
– Är ingen stor köttätare. Kyckling är det jag äter annars mycket fisk och skaldjur, svarar hon.
När vi påpekar att falafel inte består av kött förklarar Bertz att hon förätit sig på en liberal blandning.
– Jag vet men har för många minnen med falafel och kött, tillsammans.
Faris Said Abdulkalik säger att hemligheten bakom stans godaste falafel är att han gillar det han gör.
– Jag lägger ner energi och känsla i falafeln. Och jag älskar mat. Gör man inte det så blir den inte god.
Han välkomnar Sydsvenskans oberoende falafelkommission som en gång för alla ska utse Malmös och därmed Sveriges godaste falafel.
– Det är inga problem. Folket bestämmer.
Följ Federico Morenos falafelblogg här!
Gå till toppen