Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kritikstorm mot DN-annons

En annons i Dagens Nyheter för en bok som enligt förlaget berättar "utan skygglappar om Sveriges problematiska invandringspolitik" har orsakat en kritikstorm i sociala medier. Annonsen radar upp lösryckt statistik om invandring.

Reaktionerna i sociala medier är kraftiga och många uttrycker ett minskat förtroende för tidningen.
Journalisten och debattören Helle Klein beskriver publiceringen som en rasistannons och uppmanar tidningen att be om ursäkt.
Journalisten Alexandra Pascalidou kallar den för en annons "i den rasistiska propagandans tjänst".
Stefan Löfvéns talskrivare Anders Utbult parafraserar Evelyn Beatrice Halls bevingade ord om Voltaires inställning, ”Jag ogillar dina åsikter, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att uttala dem”:
Chefredaktör Peter Wolodarski försvarar publiceringen med att DN har "en generös annonspolicy" och den aktuella annonsen höll sig enligt honom "inom ramen för vad vi kunde acceptera". Han skriver också att han har förståelse för dem som reagerat mot annonsen och dess budskap.
I en intervju med den egna tidningen ger han samma svar som i det uttalande han tidigare skrivit. Sydsvenskans frågor avböjer han att svara på genom tidningens nyhetschef, och hänvisar till en intervju med Sveriges radios Ekot som ska sändas i kväll.
Jenny Lindahl, tidigare ordförande för Ung Vänster, påminner om att Dagens Nyheter 2010 valde att inte ta in en annons från det polska fackförbundet Solidaritet, om Ikea:
 
Enligt Peter Wolodarski skulle tidningen inte "utan vidare" publicera ett "budskap som är hatiskt/främlingsfientligt/rasistiskt" och hänvisar till beslutet att under förra valet säga nej till en annons från Sverigedemokraterna.
Publiceringen av annonsen i dagens tidning har föregåtts av "utförliga diskussioner internt", skriver Wolodarski i en kommentar på Twitter.
I dagens tidning publiceras också ett julrecept på Granatäpplemousse där DN:s matskribent, som tidigare, tipsar om att granatäpplesirap går att köpa i ”invandrarbutiker”, något som uppmärksammats av bland andra Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter.
 
Sydsvenskans politiska redaktör Heidi Avellan kommenterar också publiceringen:
Gå till toppen