Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga pengar för gran hos grannen

Stormen Sven fällde Mihaly Chapos gran tvärs över grannens tomt och ut på vägen.

Det var i fredags som Mihaly Chapos femton meter höga gran sveptes omkull av den rasande stormen Sven.
– Jag ringde försäkringsbolagets nattjour och uppmanades att skicka in bilder. Idag fick jag veta att de inte ersätter sånt här.
För Mihaly Chapo innebär det kostnader för uppsågning, röjning och bortforsling med kranbil på runt 20 000 kronor.
– Man tror att man är skyddad av en villaförsäkring, men nu blir jag lämnad i sticket. Jag börjar fundera på om man över huvud taget behöver försäkra sitt hus.
Hade Mihaly Chapos gran träffat en byggnad, hade försäkringen täckt även uppsågning och bortforsling av jättegranen. Men eftersom alla byggnader förskonades, får han ta hela kostnaden själv.
– Villaförsäkringen täcker skador främst på bostadshuset. Skador som uppkommer på eller av träd i trädgården ersätts inte med mindre än att trädet faller på huset, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
– Jag får väl pröjsa. Jag har ringt arborister som kommer och tittar på det imorgon. Det blir en lagom rolig julklapp, suckar Mihaly Chapo.
– Det mest konstiga är att gatukontoret inte har hört av sig. Trädet täcker halva körbanan och en bred trottoar.
Gå till toppen