Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slutade med hästarna – uppfann helt ny ost

Hennes liv var hästar. Först under uppväxten i Brasilien, sedan i Skåne.
Men Adriana Zonari sadlade om – för att inte säga av. Och startade ett mejeri.
Så uppfann hon en helt ny ost. Nyss vann den skånskt förstapris.

Adriana Zonari nystartade och drog igång sitt mejeri i somras. Med sin Brasilieninspirerade stekost blev det gastronomisk fullträff direkt.Bild: Peter Frennesson
– Det har gått så fort. Jag öppnade mejeriet och gårdsbutiken i somras. Sedan jag vann priset är alla intresserade av mina produkter. Hur ska jag hinna med?
Hennes egenkomponerade ost heter ”Brunslövs stekare”. Nu blir den Skånes representant i rikstävlingen Gastronomiska matverk i januari.
Tävlingen går ut på att ta fram moderna livsmedelsprodukter med rötter i lokala traditioner i de svenska landskapen.
Stekosten vann i den skånska uttagningen över bland annat en het plommon- och äppelchutney och en soppa på strandkrabba som kom närmast på prispallen bland åtskilliga bidrag.
Mest uppseendeväckande med den skånska vinnaren är att grundidén är brasiliansk.
En mjuk, lätt saltad färskost som ska stekas eller grillas. Som haloumi, men med lite annan konsistens och mildare sälta.
– I Brasilien heter den ”Queijo do sertão” och är vanlig till grillat kött eller säljs nygrillad på spett på stränderna. Det finns inget motsvarande här och jag längtade efter den, så jag var tvungen att försöka göra något liknande själv.
Den skånska pricken över i uppstod när Adriana Zonari fick kontakt med Nöbbelövs gård söder om Kristianstad och bestämde sig för att göra osten på deras ekologiska mjölk.
Nu används den i hela sortimentet – Stekaren, vitmögelosten Rebecca, den milda, mjuka och syrliga färskosten Brasse och den söta mjölkkrämen Dulce de leche som gifter sig fint med bland annat Brasse och passar i efterrätter.
Så varför går man från hästar till ost? Adriana Zonari levde verkligen för hästar både i Brasilien och när hon flyttade till Skåne, drev ridutbildningar och födde upp hästar. Ett tag hade hon ambitionen att delta i OS.
– Plötsligt kändes det som att den epoken var över. Jag ville göra något annat och har alltid varit förtjust i mat. Ost har jag dessutom alltid varit helt galen i. Så idén om ett mejeri låg inte så långt bort.
Adriana Zonari gick ett års utbildning i mathantverk och kände att hon hamnat helt rätt. Familjen byggde om ett uthus på gården i Brunnslöv norr om Övedskloster till mejeri och gårdsbutik.
I dag ett halvår efter starten står Brunslövs mejeri alltså på den skånska matprispallen.
– Än så länge säljer jag bara ostarna här och i i en handfull butiker i Skåne. Men jag har flera intresserade i telefonen efter uppmärksamheten.
Förstapriset i Matverkstävlingen ger bland annat konsulthjälp från organisationen Smaka på Skåne när det gäller att föra ut produkterna på marknaden.
Antagligen blir ett av de första stegen att bygga ut mejeriet. I dag klarar hon att producera uppåt nittio kilo i veckan. Det lär behövas mer framöver.
– Det känns enbart roligt. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska. Nu har jag bara bytt bransch.

Fler skånska snillen

Andra skånska livsmedelssnillen vi lika gärna kunde ha skrivit om.
1 Andreas Larsson, kock som har startat Malmö vinägerfabrik med småskalig framställning av kvalitetsvinäger gjord på skånska råvaror som äpplen, bär och björksav.
2 Jenny Neikell, folkhälsovetare som har startat Surtantens syrade i Malmö, framställning av mjölksyrade grönsaker enligt uråldriga metoder. Har också föreläsningar och utbildningar om syrning.
3 Caroline Düringer, doktor i mikrobiologi som driver det ekologiska surdegsbageriet Brödlabbet i Stora Råby utanför Lund med brödförsäljning, surdegsföreläsningar och bakkurser.
4 Lars Hansson, köttkonstnär som i Bjärhus gårdsbutik utanför Klippan säljer ekologiska grönsaker och kött med flera prisbelönade produkter och har diverse matarrangemang.
5 Jan Hedh, konditor och bagarmästare som står bakom Olof Victors med konditori och butik i Glemminge och en rad bröd- och konditoriprodukter som säljs runtom i Skåne och världen.

Här är våra snillen

Vi publicerar ett om dagen.

Mikael Eriksson. Innovatören som är hjärnan bakom synkrotronljusanläggningen Max IV. Publicerat 2 december.

Sandra Bjurman. Hon skriver sin hjärtas mening. Publicerat 3 december.

Mehrdad Mahdjoubi. Industridesigner som utvecklar vattenbesparande duschar. Publicerat 4 december.

Fredrik Leifland . Tog en science fiction-idé och förde in den i verkligheten. Publicerat 5 december.

Monica Frangeur. Hon leder gastronomisk promenadseger i sköna nejder. Publicerat 7 december.

Svetlana Iantchenko. Läraren som tycker att matematik är grunden till allt. Publicerat i går.

Adriana Zonari. Hon gör den ekologiska mejeriprodukten med stek. Publiceras i dag.

Gå till toppen