Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gatukontoret varnar: Hela Malmös kust är farlig

Efter stormen Sven riktar gatukontoret ett skarpt råd till alla: håll er borta från Malmös kustlinje.
– Den som rör sig på marken kan fastna i ett hål, säger gatukontorets Sanna Söderberg.

Ribersborg när stormen mattats av. Anders Møller fotograferade från våning 32 i Turning Torso.Bild: Läsarbild till 71234: Anders Møller
En knapp vecka efter stormen Sven fick politikerna i tekniska nämnden i går en muntlig dragning från gatukontoret.
En lång rad bryggor, däribland T-bryggan och den så kallade dansbanebryggan vid Ribersborg, har slagits sönder och delvis spolats upp på land.
– Men även andra bryggor kan ha skadats. Vår starka rekommendation är att ingen ska ge sig ut på några av bryggorna längs havet, säger den entreprenadansvariga Sanna Söderberg vid gatukontoret.
Gatukontorets råd sträcker sig längre än så: att helt hålla sig borta från kustlinjen.
Det höga vattnet och de starka vindarna gjorde att vatten samlades i dammar på stränder och strandängar längs exempelvis Ribersborg och Sibbarp. Dammarna har i stor utsträckning senare sjunkit undan – och marken har underminerats.
– Vattnet har dragit med sig sand ut. På sina håll har också underjordiska massor dragits med. Det gör att den som rör sig på marken kan fastna i ett hål, säger Sanna Söderberg.
– Rådet vi ger är att man ska hålla sig borta från stränder, strandängar och bryggor helt. Det är ett råd jag aldrig har varit med om att ge Malmöbor tidigare, säger Sanna Söderberg.
När kan råden ändras?
– Vi har otroligt mycket manuellt arbete framför oss. Den här veckan räknar vi med att säkra upp det mest akuta. Men arbetet försvåras av att vi inte vågar köra ut med maskiner på den fuktiga och underminerade marken.
Stormen Simone tidigare i höstas, orsakade skador som kostar Malmö stads gatukontor runt två miljoner kronor.
– Allt talar för att skadorna efter Sven blir dyrare, säger tekniska nämndens ordförande Milan Obradovic (S).
Varken Klaffbron eller Universitetsbron, som båda leder mot Västra hamnen, går efter Sven att öppna. Klaffbron ska annars kunna öppnas dagligen, för transporter av spannmål till och från Nordmills.
Enligt tidigare krav, byggde gatukontoret med en säkerhetsnivå på två höjdmeter mot vatten. Numera är normen tre meter. Under helgen steg vattnet i kanalen med 1,56 meter, vilket bland annat gjorde att en stor del av belysningen under Malmös kanalbroar hamnade under vatten och slocknade.
– Klaffbron är i slutet av sin livscykel. Det är uppenbart att en kommande ersättare måste ligga högre i förhållande till vattnet, säger tekniska nämndens vice ordförande Karolina Skog (MP).
Stormen Sven piskade kustlinjen och tvingade havsvattnet många meter upp på land. Nu kan stränderna vara underminerade och Malmöborna varnas.
Gå till toppen