Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundastudent bakom SD-granskning

Carl Tullgren, student på journalistutbildningen i Lund, har genom Researchgruppen varit delaktig i Expressens avslöjande om att Sverigedemokrater skrivit anonyma inlägg på flera rasistiska sajter.

Hur gick ni tillväga?
– Kort kan man säga att vi samlat på oss information som legat öppet i sajternas kommentarsfunktion Disqus. Där finns kodade e-postadresser. Koderna har vi sedan matchat mot andra saker, till exempel synliga e-postadresser på andra sajter. Om koderna har matchat har vi vetat att det är samma e-postadress, och på den vägen har vi kunnat koppla adressen till en specifik person. Vi har jobbat med det här i ett år ungefär och har sålt materialet till Expressen.

Vad trodde du det skulle bli för reaktioner?
– I början tänkte jag inte så mycket på just det, men allt eftersom vi jobbade med att knäcka koderna insåg jag att det kunde bli stort.

Varför engagerade du dig i Researchgruppen?
– Vi är runt 15 personer i gruppen som alla gillar att gräva, och är ganska bra på det. Gruppen startade 2009 och vi finns på lite olika håll i landet. Jag gick med en tid efteråt eftersom jag kände att jag ville göra något kreativt av grävandet. Vi inriktar oss främst på högerextremism. Den gemensamma nämnaren är att vi alla är antirasister.

Vad händer för dig härnäst?
– Vi fortsätter att publicera material om det här avslöjandet på Researchgruppens hemsida. Det kommer att hålla på ett tag till. Jag har några veckor kvar på journalistutbildningen, efter det är målet att skaffa ett jobb. Det har trillat in lite öppningar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen