Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det kraftnät som gäller för ex-politikern

Han avgick med buller och bång efter bara ett år i regeringen. Men bitterhet och ånger ligger inte för Mikael Odenberg.

Lite snopet var det för Mikael Odenberg att statsrådstiden blev så kort, men de fyra decennierna i politiken minns han med glädje.Bild: Ulf Palm / TT
– Jag har politiken att tacka för så mycket, säger den före detta försvarsministern, som trivs med livet här och nu.
Han hade varit partiaktiv i nästan fyrtio år när han blev statsråd. För Mikael Odenberg, en av nyckelpersonerna bakom nya Moderaterna, blev valsegern en dubbel framgång. Nu hade förnyelsearbetet betalat sig, och han fann sig väl tillrätta med sina nya medarbetare på försvarsdepartementet.
Så blev det bara ett år. Lite snopet kändes det allt, säger han, men beslutet var rätt. Han avgick inte för att departementet drabbades av besparingar, utan för en viktig princip: att försvarspolitiken och inte finansministern ska sätta ramarna för arbetet som minister.
– Det handlade om att jag inte fick styra och ställa som jag ville i mitt eget departement. Jag fann det omöjligt att acceptera att jobba under de förutsättningarna.
Om en statsminister tvingas välja mellan en finansminister och en försvarsminister är valet lätt, konstaterar Mikael Odenberg.
– Sedan kan man tycka att det är lite oskickligt av en statsminister att försätta sig i det valet, men det är en annan femma. Men jag känner ingen bitterhet, och efter fyrtio år har jag politiken att tacka för så mycket.
– Jag kan glädja mig över det jag har fått: möten, händelser, resor.
Dessutom hann han med en del som försvarsminister. Han sparkade igång avskaffandet av allmän värnplikt och satte sitt namn under en av våra mest omdebatterade lagar på senare år, signalspaningspropositionen, populärt kallad för FRA-lagen. En bra och viktig lag, anser han, nu som då.
– Det stör mig när medierna beskriver signalspaningen som något som bedrivs mot svenskar, och att propositionen skulle vara en följd av det säkerhetsavtal som jag tecknade med USA våren 2007. Den bilden odlas i bloggosfären men är likafullt felaktig.
– Däremot tycker jag att det är jättebra att integritetsfrågorna nu diskuteras och att folk inser att e-post är lika hemligt som vykort.
Han har också varit landstingspolitiker i tolv år och var på det radikala 1970-talet Muf-ordförande i Stockholm. Han växte upp som sladdbarn på Gärdet i Stockholm, med två syskon, en pappa i bilbranschen och en mamma som var hemmafru och sedan jobbade på revisionsbyrå.
Hemmet var borgerligt men inte partipolitiskt. Föräldrarna stöttade utan att pressa. Mikael blev toppolitiker, storasyster Christina Sveriges första kvinnliga biskop.
– Jag har sagt att hon får ta hand om de vertikala förbindelserna så tar jag hand om de horisontella. Men det finns förmodligen en del predikoanlag hos båda, skrattar Mikael Odenberg.
– Jag har tänkt att pappa hade varit stolt om han kunde titta ned från sin himmel. Han dog när jag var 16 år.
Mikael Odenberg har just tackat ja till förlängt förordnande som generaldirektör för Svenska Kraftnät och trivs med att arbeta inom ett högaktuellt utvecklingsområde. Partipolitiken saknar han inte.
På fritiden umgås han med familj och vänner och tar varje tillfälle att åka ut till lantstället. I vänkretsen finns ett gäng kompisar från tidigaste skolåren.
– Vi är nu inne i en fas av 60-årsfirande, och alla är förundrade. Vi pratade sist om en vikarie i mellanstadiet som vi brukade skratta åt, och någon visste att han var 20. Och nu är man själv 60. Det är inte möjligt!
personligt@sydsvenskan.se

60Mikael Odenberg

Gör: Generaldirektör för Svenska Kraftnät. Före detta försvarsminister (2006–2007) och riksdagsledamot för Moderaterna (1991–2007).
Bor: Hyreslägenhet på Östermalm i Stockholm.
Familj: Hustrun Catherine, fyra barn.
Aktuell: Fyller 60 år på lördag, den 14 december.
Gå till toppen