Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Servicehunden öppnar dörrar

Malin Östnäs är rullstolsburen. Tappar hon något plockar tiken Tova upp det.
Skulle Malin Östnäs trilla, då springer storpudeln efter hjälp.
Trofasta Tova sviker aldrig sin matte, om det så är mitt i julvimlet i centrala Lund.

Tova är på påtagligt gott humör när hon gör entré på järnvägstationen i Lund med matte. Här ska ekipaget träffa tre andra rullstolsburna hundförare med sina fyrbenta assistenter. Det är gruppträning i centrala Lund och nu väntar de på uppdrag som förmedlas av hundinstruktör Yrsa Franzén Görnerup.
Hundarna snor inte runt, de nosar inte på varandra utan sitter tätt intill sina förare. En välvillig dam böjer sig ner och vill klappa en av hundarna men matte säger bestämt ifrån. Och sådan är regeln: Hälsa aldrig på en servicehund. Den är i tjänst och ska bara ha sin matte eller husse i fokus.
– Men många struntar i det fast hunden har täcke på sig och fast man säger till, muttrar Yrsa Franzén Görnerup.
Ekipagen drar sig ut mot Bantorget, assistenterna går hyfsat fint jämte sina förare. Cyklister och småbarn kryssar fram mellan hundarna som nu ska sitta på rad utan koppel ett par meter framför sina förare. Tova och hennes syster Maja klarar uppdraget galant.
För Ior, en otålig bischon havanais, går det sådär denna dag. När Yrsa Franzen Görnerup medvetet stör hundarna med olika kommandon som ”hit” och ”kom” bryter han till slut upp från sin plats och störtar mot husse.
– Jag har inte tränat honom på ett tag, det är väl därför, säger Ulf Månsson.
På Lilla Fiskaregatan ska hundägarna tappa vantar eller nycklar och de fyrbenta ska bums plocka upp dem. Trofasta Tovas goda humör har nu stigit ytterligare några grader och rätt som det är studsar hon upp i en blomsterplantering. Men när matte släpper sin nyckelknippa på marken är hon omedelbart där och plockar upp den.
– Hon tar upp allt, skruvar, piller, pengar, filtar. Det gör att jag inte behöver ha assistenter inpå mig hela tiden.
Tova har också hjälpt till i en allvarligare situation. Den eldrivna rullstolen slutade en dag plötsligt att fungera och Malin Östnäs höll på att trilla ur. Tova rusade raka vägen till Malin Östros assistent en bit bort och tittade stint på honom så att han verkligen skulle förstå att något hade hänt.
– Hon kände på sig att jag gick upp i adrenalin, säger Malin Östnäs och ger Tova en bit kycklinggodis.
Med van tass slår Tovas syster Maja på dörröppnaren till Akademibokhandeln. Hundar och hundförare tar sig in bland böcker och spel. Nu är uppdraget att ligga på plats medan hundförarna uträttar ärenden. Maja ligger blixtstilla mellan hyllorna fyllda av kokböcker och släpper inte matte Åsa Olsson en sekund med blicken.
– Idag har hon varit strålande, säger Åsa Olsson.
Ior är certifierad servicehund men måste i likhet med andra utbildade servicehundar ständigt tränas i grupp.

Svenska service- och signalhundsförbundet

Utbildar hundägare med funktionsnedsättningar i hur man tränar sina hundar till certifierade assistanshundar. Hunden kan hjälpa föraren att betala i butikskassan, dra av kläder, hämta telefonen som ringer, larma, förvarna vid epilepsi eller diabetes. Det finns också signalhundar för hörselskadade och döva. Genomsnittlig utbildningstid är ett år. Utbildningen kostar mellan 45 000 och 65 000 kronor. Inga statliga medel finns, fonder och sponsorer brukar bekosta utbildningen.
Gå till toppen