Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Alternativ till öl och snaps

Anders Fagerström ger alternativ till öl och snaps inför julen.

Vi andra går med mindre tunga fjät mot jul och nyår och förbereder oss på bästa sätt. På lördag tipsar jag i den tryckta Sydsvenskan om bubbel i alla prisklasser, men här kommer ytterligare några idéer. Mousserande är alltid trevligt, inte bara till nyår. På julen lättar lite friskt och skummande upp efter och före den tunga julmaten.
Därför blir det tre (fast egentligen fyra) mousserande förslag idag och två röda som kan ses som alternativ till öl och snaps inför tomtens bullrigt magnifika entré.
El Miracle Cava Brut, 7700, 67 kr
En billig men likväl ärlig och karakteristisk cava med liten jordton och allt. Torr med en liten fruktsötna och karaktär av gröna, friska äpplen och med krydda av torkade örter. Användbar. Både som drink, till fisk- och skaldjursrätter. Och inte dyrare än att man kan ha den till tolvslaget.
Merchantelles Étoiles, best.nr. 77956, 2 flaskor 396 kr
Vill man kosta på sig riktigt god crémant kan denna lilla box från franska Limoux och den ypperliga producenten Antech med ett vitt och ett rosé rekommenderas. Beställ nu så finns pavorna på ditt Bolag till nyår. Den vita Héritage 1860 är mycket torrt med krusbär och blodapelsin och hög men mild syra och ett mycket elegant vin att hälsa varmt väkommen med. Den rosa bubblar lika fint som den vita, är torr och frisk i munnen med karaktär av behärskade röda bär, mest smultron, och perfekt till skaldjur. En riktigt kul kombo med hög klass!
Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru, 2739, 249 kr
Det går inte att komma från att champagne har något alldeles visst, inte bara för att det kostar lite mera. I denna flaska, som måste beställas, finns komplexitet och elegans med både bröddoft och intressant fruktbredd och en viss nötighet som vackert står i kontrast mot den snygga suran. Perfekt drink och till lätta förrätter. Smarrig och aptitretande.
2012 Cono Sur Bicicleta Pinot Noir, 6560, box 3 liter 229 kr
Om man vill ha ett allround-rött för många gäster under julen är detta chilenska, kryddiga och medelfylliga vin med stenfruktsbärighet ett gott förslag. Lika gott till en stekt, fet fågel som till revbensspjällen och skinkan. Och priset är verkligen inget att säga om...
2010 Domíni Veneti, 23050, 189 kr
...men många tycker att det är oslagbart med amarone. Denna unga representant är bland det bästa man kan få av den sorten under två hundralappar: Mycket tätt och mustigt med intensiv morellfrukt och med nejlika, kanel och chokladinslag. Visst, gärna till spjällen, men ännu hellre till en viltstek. Och låt vinet stå kvar till osten!
Gå till toppen