Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rädsla för pedofil skapar hysteri

”Vi hämtar baseballracket!” ”Vi ska ta honom nu.” Rädslan för pedofiler har lett till lynchstämning på Facebook och ett medborgargarde i Husie.
Men enligt polisen finns inget som tyder på en pedofil i området – och de män som pekats ut är helt oskyldiga.

Bild: Henrik Rosenqvist
Ryktet om en pedofil började för åtta månader sedan, enligt polisen.
– Men vi har inte fått in en enda anmälan, säger Magnus Fornell på närpolis Öster.
På nätet har rapporterna om en person som söker kontakt med barn växt sig starkare. En misstänkt man har beskrivits och inlägg lagts upp om att köra ut honom till bokskogen och slå ihjäl honom, berättar Fornell. Polisen tror sig nu veta vem den mannen är – en förståndshandikappad person.
– Han är ingen pedofil och vi har gått ut till skolor för att försöka få bort ryktet.
För några veckor sedan började Husiebor misstänka en ny person, och en anmälan gjordes. En man ska ha cyklat efter ungdomar. Förra måndagen exploderade oron på Facebook-sidan ”Husies annonstavla” – med närmare tusen medlemmar – då den misstänkte iakttogs vid Videdalsskolan.
En smygtagen bild på mannen lades upp, det skrevs att han bar kniv och våldtog barn.
Mannen förföljdes när han hoppade in i en bil med andra män. Samtidigt tipsade någon polisen, som stannade bilen i Nydala.
– Männen i bilen har inget samröre alls med pedofilryktet, säger Fornell.
Polisen tror sig nämligen veta vem ”pedofilen” är – en helt annan person.
– Vi ska tala med honom. Ärendet är rubricerat som ofredande men han har inte antastat någon eller gjort några sexuella närmanden.
Fornell är orolig över stämningen i Husie – som nu pekat ut två oskyldiga personer som pedofiler.
– Jag förstår att föräldrar är oroliga för sina barn men man skapar en hysteri och ser mystiska män överallt.
Administratören för Facebooksidan ”Husies annonstavla” har tagit bort tråden med anklagelser, och skriver att sidan bara är till för lokala annonser. Upprörda medlemmar har svarat med att starta en ny och sluten sida: ”Husies medborgargarde”. ”Vi hänger ut misstänkta pedofiler, våldtäktsmän och annan info som sker i våra hemtrakter” lyder beskrivningen.
I går kväll hade 171 personer anslutit sig.
Gå till toppen