Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Badet blir dyrare - igen

Att prislappen för Högevallsbadet har stigit kraftigt får nu fler konsekvenser. Det påverkar driftskostnaden och nu begär kultur- och fritidsförvaltningen mer pengar från kommunstyrelsen.

Ombyggnaden av det nya äventyrsbadet har hittills gått på 324,6 miljoner kronor. Men tanken var aldrig att det skulle kosta så mycket.
Budgeten för driften är därför beräknad på en lägre investeringskostnad. Nu måste den justeras.
- Utan att kommentera orsakerna till höjningen, är det är förståeligt att budgeten justeras, säger Holger Radner (FP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
Sydsvenskan har i en granskning visat att kostnaderna skenade iväg utan några politiska beslut och delvis för att kommunens tjänstemän ville ha ett bättre bad än politikerna.
Hyran för badet blir enligt de senaste beräkningarna 35 miljoner om året. Det är två miljoner kronor mer per år jämfört vad som tidigare budgeteras.
Kultur- och fritidsförvaltningen vill inte ta pengarna från verksamheten utan begär istället en utökad budget från kommunstyrelsen.
- Vi har budgeterat vår verksamhet på de pengar vi fått av fullmäktige. Kommer det då en höjning från ovan som ingen räknat med och som inte går att påverka måste vi begära mer pengar. Det är inte rimligt att höjningen går ut över vår verksamhet, säger Holger Radner.
Kultur- och fritidsförvaltningen betalar hyran till kommunens serviceförvaltning som har projekterat och äger Högevallsbadet. Att badet inte fungerat som det ska och sedan flera veckor håller stängt i äventyrsdelen spelar ingen roll.
Det nämns i kommunens handlingar att badet inte har kunnat ha öppet i den utsträckning man tänkt sig men det står också att "trots minskade möjligheter till användning av Högevall förväntas kultur och fritidsnämnden betala full hyra enligt internt hyresavtal trots att den förväntade produkten inte har kunnat levereras". Och eftersom arbetet med att justera värme, ventilation och övrig drift av badet fortfarande pågår kan inte heller någon slutgiltig nivå för driftskostnaderna fastställas. De ska ses över när badet har varit igång i tre år.
Är det rimligt att ni ska betala full hyra för en anläggning som inte fungerar fullt ut?
-- För min del är detta en bokföringsmässig fråga. Jag tycker inte att det är en stor fråga, säger Holger Radner.
Joakim Friberg (S), ledamot i kultur- och fritidsnämnden håller inte med:
-- Det är orimligt. Vi borde snarare få hyresrabatt. Men eftersom det var osannolikt att vår linje skulle vinna majoritet valde vi att gå på förvaltningens förslag om ramökning. Annars skulle det drabba verksamheterna, säger han.

Badets kostnader skenade iväg

Högevallsbadets om- och tillbyggnad har kostat 324,6 miljoner kronor.
Badet var från början dock bara projekterat till 241 miljoner kronor. Successivt steg notan. Politikerna beviljade först 275 miljoner kronor, sedan 295 miljoner kronor. Men Sydsvenskans granskning i somras visade att de senaste cirka 30 miljoner kronorna använts utan några politiska beslut.
Gå till toppen