Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bråddjup i glaset

”Staven”, Galerie Leger, Malmö, t o m 18/12.

Bertil Vallien, ”Impact II”.
Under staden vilar ansiktet, likt närvaron av en tanke eller gåta. Allt inkapslat i glas. Det handlar inte bara om en våldsam hantverksskicklighet när Bertil Vallien ställer ut på Galerie Leger. De världar han bygger är inte av denna värld. Med gäckande speglingar och kristallklar skärpa tränger han bortom just det som är världsligt, och söker sig in bland myter och längtan. Resultatet är dovt eggande, skönt och stundtals vidunderligt.
Om detta är vad vi riskerar förlora när glasriket går i kras, är förlusten stor. Vad Vallien gör är att både till fullo nyttja glasets egenskaper och spränga dess begränsningar, medan han skapar verk med stark konstnärlig komplexitet. Glaskonst av den kalibern fordrar omfattande samarbete med de främsta av glasblåsare, och är möjlig endast på ett fåtal platser i världen. Det återstår att se om Kosta Boda förblir en av dem.
Visst har jag länge känt till Valliens arbete, men nu får jag känslan av att aldrig riktigt ha sett det förut. Här finns båtarna, givetvis. Farkoster fyllda med tecken för liv, där formens lätthet och färgens distinkta lekfullhet vägs mot lastens och glasmassans tyngd. Som ett tankfartyg klyver ”Core” luften, arkitektonisk i sitt monumentala anslag, där allt oväsentligt skalats bort. Kvar finns husen som tyst reser sig, slutna kring sitt inre och mättade av ljus.
Det är med tydliga symboler han arbetar; skeppen, husen och Janus, den romerska guden med sina två ansikten. Ett vänt mot det förflutna, ett som blickar framåt. Jag hoppas att den framtid han ser har plats för dem som likt Bertil Vallien gjuter drömmar och bråddjup i glas.
Gå till toppen