Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds station tredje störst

Lunds järnvägsstation har klart fler resenärer än Malmö C. Därmed är Lunds C för första gången den tredje största stationen i landet.

Lunds C har gått om Malmö C i antal resenärer per dag.Bild: Göran Olsson
Skånetrafiken räknade i oktober antalet av- och påstigande samt antalet sittande i tågen mellan stationerna under fem dagar. Ett medelvärde har räknats ut som visar att 36 700 personer om dagen reste till och från Lunds C hösten 2013. Det är en ökning med åtta procent jämfört med 2012. Motsvarande siffra för Malmö C är 34 200. Därtill kommer fjärrtågsresorna där Malmö kommer upp i 5 000 resenärer och Lund i 3 000.
– Men även om Malmö har fler fjärrtågsresenärer är Lunds C nu för första gången större än Malmö C. Det innebär att Lunds C är Sveriges tredje största station efter Stockholm C och Göteborg C, säger Mats Améen, chefsstrateg vid Skånetrafiken.
Förklaringen är Citytunneln med de nya stationerna Hyllie och Triangeln.
– Dessa stationer tar en allt större del av resenärerna så därför är det inte så konstigt att Malmö C ökar långsammare än Lunds C. Och när bussterminalen vid Triangeln är färdig kommer Triangeln att bli ännu mer attraktiv, säger Mats Améen.
För Lunds del handlar det om en ökning med 2600 resenärer i absoluta tal jämfört med 2012.
– Det är väldigt många människor. Ingen annan enskild järnvägsstation i Skåne har ökat lika mycket i absoluta tal. Lunds C är ingen liten landsortsstation längre utan numera en storstadsstation.
Klarar Lunds C av denna ökning?
– Spårkapaciteten finns. Men det finns brister runt omkring Lunds C. Standarden borde förbättras. Cykelparkeringarna är för få, det behövs ett bättre plattformstak i norr och ett bättre resecentrum. Allt detta finns det planer på men inget är ännu finansierat, säger Mats Améen.
Hur blir det 2014?
– Vi tror att trenden kommer att förstärkas eftersom Triangeln får en bättre busskoppling 2014. Lund C får då fler resenärer än Malmö C eftersom fler kommer att förflytta sig från Malmö C till Triangeln.
Även stationerna Gunnesbo och Stångby har fått fler resenärer. Gunnesbo har ökat med 14 procent och Stångby med 18 jämfört med fjolåret. I absoluta tal hade Gunnesbo 1 393 resenärer och Stångby 625.
Gå till toppen