Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Lussade ihop sin fika

Barnen från Svenshögsskolans förskoleklass fick jobba ihop sitt eget luciafika i år. Kommunen drog nämligen in pengarna som sparats till bland annat julpyssel och kakbak.

På repertoaren stod förstås Lusse Lelle, Staffan var en stalledräng, En sockerbagare och så klart Sankta Lucia. Många kunder stannade till när det näpna luciatåget skred fram och sjöng inne på Coop. Föräldrar filmade och fotograferade och när luciatåget var färdiga fick de applåder.
I ett av Coops omklädningsrum byttes tomtekläder mot vinteroverall och sedan väntade belöningen: En påse med kakor, lussekatter och dricka, från Coop.
– Alla skolor och förskolor går ju back, i oktober fick vi veta att det var inköpsstopp. Vi hade sparat 5000 kronor av våra pedagogiska pengar som vi trodde vi skulle få behålla för att köpa in lite saker och för att ha till pepparkaksbak och julfika för föräldrar men de drogs tillbaka, säger förskolläraren Marie Nilsson.
Alla förskolor, skolor och fritids som har haft pengar kvar eller medvetet sparat, fick alltså lämna tillbaka dessa till kommunen.
– Vi fick inte ens köpa en kalender. Vårt fritids hade sparat pengar för att köpa en lamineringsmaskin, men det blev inget med det, säger Marie Nilsson.
Besvikelsen blev stor och ingen visste riktigt hur problemet skulle lösas.
Gjorgio Cavdarovski, säljchef på Coop, frågade av en händelse en förskolelärare från Svenhögskolans förskoleklass om denne visste någon klass som kunde gå luciatåg. När han fick höra om det inställda julfikat, så blev det så att sexåringarna fick gå i ett helt nytt tåg för kunderna - och avlönas med kakor och dricka.
– Vi har ett samarbete med många dagis sedan tidigare när det gäller ett pepparkaksprojekt. De bygger ihop ett hus och vi säljer det till förmån för välgörenhet. Så när jag hörde om Svenhögs förskola tyckte jag det var en jättefin idé att de lussade här och vi fortsätter gärna med nya framträdande till påsk, säger han.
– Oj oj, ja, det får vi se. Men det låter trevligt, svarar Marie Nilsson och hennes kollegor direkt.
Sydsvenskan har sökt biträdande förvaltningschef Nancy Holst för en kommentar om de indragna pengarna, men hon har inte gått att nå.
Gå till toppen