Malmö

”Att de kan göra så mot ett litet barn”

32-årige Yusupha Sallah och hans lille son blev överfallna på en bro i Kroksbäck. Han lever nu i skyddat boende med sin familj.

Yusupha Sallah misshandlades av flera personer framför ögonen på sitt lilla barn. Nu kommer oron ofta över honom. Polisen menar att det rör sig om ett hatbrott.Bild: Anna Wahlgren
I tisdags hämtades de första misstänkta till polisförhör. Det är mer än tre månader efter det uppmärksammade överfallet.
– Det har varit en väldigt svår tid, säger Yusupha Sallah.
Han och hans 1,5-årige son fick ta emot grova rasistiska tillmälen angående sin hudfärg när de överfölls på en gångbro över Hyllievångsvägen. Yusupha Sallah blev misshandlad av flera personer som sedan försökte kasta ner honom från bron.
Polisen betecknar det som ett hatbrott.
Personerna som pekats ut som ansvariga bor i området. Familjen fick därför skyddat boende.
Efter att ha fått flytta tre gånger har familjen nu fått en lägenhet som de kan bo kvar i.
– Det är lugnt där vi bor nu. Bättre än Kroksbäck.
Han kände igen de personer som attackerade honom. Men ännu har polisen inte genomfört någon fotokonfrontation. Han vet inte vad han ska tro om polisens möjlighet att lösa brottet.
– Det har gått över tre månader. Det är inte så mycket som har hänt, säger han.
Den första tiden familjen bodde i Sverige beskriver han som ”fantastisk”.
– Jag var mycket öppen mot alla, jag brukade le och hälsa på folk jag mötte. Nu är jag mer stängd. Speciellt om jag ser personer som liknar de som angrep oss. Jag är mycket mer vaksam än jag var innan.
Yusupha Sallah är född i Gambia och bodde först i Spanien efter att han kommit till Europa. Han är svetsare. Den ekonomiska krisen i Spanien gjorde att han flyttade till Danmark där han träffade sin danska flickvän.
Efter att ha bott och jobbat i Danmark i över tre år, och fått sin son där, fick han inte vara kvar och familjen flyttade till Sverige.
– Vi kände oss mycket välkomna i Sverige. Det var fint att komma hit.
Hur ser du på Sverige nu?
– Det har inte ändrats så mycket. Det var inte Sverige som gjorde det där, det var några människor. Du kan inte döma alla. Men det känns dåligt när jag tänker på Kroksbäck.
Vad tänker du om att alla människor som stod på bron försvann när polisen kom? Och att det har varit så svårt att få fram vittnesuppgifter?
– Det känns dåligt. De ställer inte upp för varandra. Det var så många människor där. Det får mig att må dåligt.
– Varför säger de ingenting? Varför försöker de inte ändra på det som är dåligt? Det hade inte behövt vara på det här sättet.
I vardagen försöker Yusupha Sallah låta bli att tänkta på det som hände.
– Men det kommer ofta upp i mina tankar. Att de kan göra så mot en och mot ett litet barn. Jag oroar mig för hur det kan ha påverkat honom.
– Jag kan höra honom skrika där på bron under misshandeln. Genom alla rösterna och ropen hörde jag hur han skrek. Det är … väldigt svårt.
Han tittar ner och tystnar. Samlar sig.
Efter en stund säger han att det oftast är bra med sonen. Men att han har märkt en förändring.
– Han har blivit mer aggressiv sedan det här hände. Det är något som vi måste jobba med.
Familjen väntar nu på att få dagisplats.
– När vi får det ska jag börja jobba igen. Vi bor kvar i Malmö, åtminstone tills min sambo är klar med sina studier i Köpenhamn. Sedan flyttar vi kanske till Stockholm.

Detta har hänt

8 september: överfölls en pappa och hans son i Kroksbäck.
10 december: hämtades en 21-årig man och en 38-årig kvinna till polisförhör. De delgavs misstanke om grov misshandel.
Läs alla artiklar om: Hatbrottet på gångbron
Gå till toppen