Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Frostberg: Det krävs inte raketforskning för att styra upp innovationssystemet

Aktörerna bidrar till röran i systemet istället för effektiva samarbeten.

Det är ju inte raketforskning precis …
Så låter ett återkommande skämt inom innovationssystemet när någon vill beskriva ett problem som är relativt enkelt att lösa.
Men när det kommer till att beskriva själva innovationssystemet och dess nätverk av aktörer som stöttar tillkomsten av nya bolag vågar jag påstå att raketforskning inte räcker. Det handlar snarare om rymdforskning.
Hösten 2010 gjorde vi den första genomgripande kartläggningen av de skånska innovationsstödjande aktörerna. Vi landade i ett åttiotal organisationer med cirka 200 anställda och en samlad budget på 400 miljoner kronor.
Hela nätverket illustrerades den gången med ett ”bollhav” där alla aktörerna seglade omkring med ett virrvarr av kopplingar mellan sig. Illustrationen, signerad Näringslivs sidredaktör Fredrik Norrlid, har blivit en klassiker i innovationsvärlden. Fortfarande händer det att nyanställda i någon av de skånska innovationsorganisationerna ringer till oss på redaktionen och vill beställa en kopia av bollhavet för att reda ut var deras egen arbetsgivare befinner sig i förhållande till de övriga aktörerna.
Bollhavet sägs också ha använts som skräckbild i ett par andra regioner i Sverige för att beskriva hur ett regionalt innovationssystem INTE ska se ut. Det har också använts i en mastersuppsats vid Chalmers där systemen i Skåne och Västra Götaland jämfördes.
Men tre år är en evighet i dessa sammanhang. Mycket har förändrats och därför bestämde vi oss tidigare i höst för att göra om samma undersökning. Näringslivs reportrar Ola Nilsson och Kajsa-Stina Kalin har ägnat de senaste veckorna åt att gräva ner sig i bollhavet – och kom ut med en bild av något som snarare liknar en galax med solar, planeter och månar som kretsar kring varandra i ett svårgenomskådligt system.
Och precis som i rymden verkar det inte finnas något slut, utan ju mer vi spanat desto fler aktörer har vi hittat. Jag vågar nästan lova att det trots allt finns fler än de 120 vi kommit upp till den här gången.
För trots alla löften om ökad samordning efter den förra granskningen 2010 är det häpnadsväckande resultatet av årets granskning att antalet aktörer ökat med 50 procent. De samlade resurserna som går in i systemet har dessutom i runda slängar fördubblats.
Här någonstans brukar diskussionen komma till ett vägskäl, där tonläget blir oresonligt från båda håll. På ena sidan står de som inte vill se några problem alls, utan bara tycker att mångfalden berikar. På andra sidan finns kritikerna som menar att skattepengar inte alls ska läggas på stöd till att starta och expandera företag.
Jag tror tyvärr att företrädarna för båda dessa ståndpunkter är lika fel ute.
Att lägga skattepengar på något som skapar nya växande företag, nya jobb och därmed på sikt skatteintäkter kan knappast vara en dålig idé.
Samtidigt legitimerar det inte den totala röra som just nu råder bland de innovationsstödjande aktörerna. Om hjälpen till innovatörer och entreprenörer ska fungera måste systemet vara mer överskådligt och hjälpen lätt att nå.
Det kräver ökat samarbete – men borde inte kräva raketforskning för att uppnå.

Vad tycker du?

Vad tycker du behöver göras åt det skånska innovationssystemet? Skicka debattartiklar eller kommentarer till naringsliv@sydsvenskan.se

Tre kandidater som kan bli en skånsk Luke Skywalker

Innovationssystemet liknar allt mer en galax med en mängd svarta hål. Nu krävs inget mindre än en skånsk Luke Skywalker som tar på sig att styra upp innovationsimperiet. Här är tre kandidater till rollen:
1 Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande som redan efter förra granskningen 2010 lovade att skapa ordning i innovationssystemet.
2 Per Eriksson, innovationsfixerad rektor vid Lunds universitet och tidigare chef för Vinnova har ett finger med i många av de olika initiativen.
3 Bodil Rosvall Jönsson, regionens näringslivschef som är inkallad för att städa upp i röran men hittills inte har synts så mycket på barrikaderna.
Gå till toppen