Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hårda klappar från Malmö 2013

Intresset för Malmös historia bekräftas med nya böcker. Bilder och berättelser från flydda tider varvas med mer nutida porträtt av staden. Några dvd-utgåvor har också utkommit. Här en tipsrad med tretton rätt för dig som ännu inte har knutit ihop säcken.

Gröna rummet

I journalisten Ulla Hårdes ögon är Pildammsparken ett mästerverk med en egen själ. Två år tog det att sammanställa allt material och gräva fram gamla bilder till det 250 sidor tjocka praktverket "Pildammsparken - 1914-2014". (Bokförlaget Arena)

Jubileet

Nästa år är det 100 år sedan Baltiska utställningen satte Malmö på kartan. 1914 var också året för krigsutbrottet och trekungamötet i staden. I boken "Malmö 1914" har tjugotvå författare, ur olika perspektiv, genomlyst staden detta märkesår. (Mezzo Media)

Genusperspektiv

Irene Andersson har punktstuderat hur kvinnor syns och inte syns i historieskrivningen om Malmö. Skriften "För några kvinnor tycks aldrig ha bott i Malmö" är utgiven av Institutet för studier i Malmös historia. (Malmö Högskola)

Årsboken

Malmö Kulturhistoriska förenings årsskrift "Elbogen 2012" bjuder initierade artiklar om Malmö stadsbibliotek 1955-1975, entreprenörsfamiljen Zadig, Skånemarknaden, väggreklam, sjömansliv på Limhamn, Beijers park med flera. (MKHF)

Släktkrönika

När göteborgaren Knut Lindelöf författar sin släktkrönika "Ett liv, en tid" blir Malmö och Limhamn startpunkten. Hans morfar Percy Lundwall föddes i Malmö 1884 och det var på Limhamn han började fotografera. (Warne förlag)

Gravarna

Jeanette Rosengren (text) och Urszula Striner (foto) har med sitt 425 sidor tjocka praktverk "De dödas vilorum" dokumenterat Malmös aderton kyrkogårdar, och lyft fram det förflutna för att låta det spegla ett samhälle i stort. (Kira förlag)

Frälsis

Johan Lundins "Predikande kvinnor och gråtande män" handlar förvisso om Frälsningsarmén i Sverige, men angår i hög grad även Malmö. Här var kampen hårdare. Predikande kvinnor med militär rang var provocerande inte bara för stadens präster och officerare, utan också för gemene man. (Kira förlag)

Yankies

Bulltofta blev under andra världskriget allt som oftast nödhamn för skadeskjutna, allierade bombplan. I ett kapitel i Jan-Olof Nilssons "Lucky Strike" berättar flygare, räddningspersonal och åskådare om sina upplevelser. Och så läser vi om möten mellan amerikanska flygare och Malmötöser. (Carlssons)

Polisen rycker ut

Efter deckardebuten med "Ondskans pris" följer journalisten och författaren Set Mattsson upp med "Svekets offer" och fortsätter därmed att gestalta efterkrigstidens Malmö genom kriminalöverkonstapel Douglas Palms mördarjakt på Väster, Nobeltorget och Davidshall. (Historiska media)

Hövdingen

Staffan Tapper, Micke Sjöblom och Klas Andersson berättar i "Stolt och stark" inte bara om den närmast kultförklarade Eric Perssons tid som ordförande för Malmö FF, utan också om hans insatser med direkta och indirekta aktioner för att hjälpa 7 000 danskjudiska flyktingar i oktober 1943. (Kolabacken)

Himmelsblått

Historia i kortform med mycket bilder får man i "Malmö FF - en himmelsblå historia". Sydsvenskans Max Wiman börjar med stadens historia, fortsätter med lagets tillkomst och följer upp med nedslag i storhetstider, samt avrundar med Europaresan 2011, Simon Thern, Tokelo Rantie och framtidsförhoppningar. (Katla förlag)

Glada 60-talet

Popstjärnor, mode, proteströrelse, högertrafikomläggning och sexuell frigjordhet hör det glada sextiotalet till. Så också i Malmö. Historien passerar revy i den kommenterade bildkavalkaden "När synden kom till stan", en drygt timslång dvd. (Bilder i syd)

Lilla Hjärtat

Som brukligt har det kommit en ny volym av "Mitt hjärtas Malmö". Den tolfte dvd-samlingen med kortfilmer spänner över femtiotalet och en bit in på sextiotalet med filmer som ett möte med Anita Ekberg, livet på Lugnet och Östra Sorgenfri samt "di gule" på Europaäventyr. (Auto Images)
Gå till toppen