Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Jag är orädd och prestigelös”

Tammy Jara, som driver Elevsupport, är en av finalisterna till priset Skånes mest företagsamma människa 2013 – en tävling som anordnas av Svenskt Näringsliv. På måndag blir det klart vem av de fem nominerade som vinner.

På vilken plats hämtar du inspiration i vardagen? ”I staden. Jag älskar Malmö med sin mångfald, öppenhet som jag tror gör att det är möjligt att komma till rätta med de problem som också finns.”
Hur fick du idén till Elevsupport?
– Jag jobbade som kurator på Lindeborgsskolan och fick tillfälle att vara ute på många olika skolor och såg vilka behov det fanns inom elevhälsan. Jag sa upp mig och hyrde ut mig själv, ganska snart hade jag för mycket att göra och fixade jobb åt en kompis. Jag visste att en ny skollag med strängare krav på elevhälsa var på väg, samtidigt ökade antalet friskolor och jag såg en affärsidé.
Vad är din drivkraft?
– Att barn och unga ska ha det bra. Efter alla år i skolan och inom socialförvaltningen vet jag att de tidiga insatserna är viktiga.
Hur ser Elevsupport ut om två år?
– Då hoppas jag att vi expanderat till de två andra storstadsområdena utifrån vår tillväxt i Skåne.
Vad ser du som din största tillgång?
– Att jag är orädd och prestigelös och att jag tar hjälp när jag behöver det.
Vad ville du bli när du var liten?
– Författare, jag skrev jättemycket. Den där drömmen ligger kvar i bakhuvudet. När jag bli pensionär ska jag ha ett hus vid havet och sitta och skriva.
Vem är din förebild?
– Många. Starka passionerade människor som kämpar för frihet och mot orättvisor. Nu är det lätt att tänka på Nelson Mandela.
Vad får dig att skratta högt?
– Mina barn. De är helt galna.
Vad oroar dig mest?
– Just nu är det Sverigedemokraternas frammarsch och vilka effekter det får på ett hårdare samhälle med en helt annan ton mellan människor.
Har du något nördigt specialintresse?
– Telefoner. Jag är mer teknikintresserad än vad jag egentligen trodde. Jag tar reda på hur de fungerar och kan därför hjälpa mina kompisar när de får problem.
Nämn en viktig lärdom från din barndom!
– Har man en röst ska man låta den höras. Jag är född i Chile där mina föräldrar kämpade mot juntan. De gick i exil i Sverige 1974 när jag var tre år.
Hur kopplar du av?
– Jag umgås med familj och vänner. Gärna i vår sommarstuga utanför Örkelljunga som vi håller på att bygga på egen hand.
Hur mycket jobbar du?
– Ganska mycket. Men för ett halvår sedan beslutade jag att lämna datorn kvar på jobbet så att jag är ledig när jag är hemma.
Om du plötsligt fick tio miljoner, vad skulle du göra med dem?
– Jag skulle investera dem i Elevsupport och försöka utveckla några andra idéer jag har för att stötta barn och unga. Tyvärr ganska kostsamma idéer.
Vad gör dig förbannad?
– Orättvisor och småsinthet.
Vilken är din största extravagans?
– Min man skulle definitivt säga skor. Men jag skulle säga vardagslyx, jag är bra på att unna mig en middag ute eller ett par timmar på spa när jag känner att jag behöver det.
Vilken är din främsta levnadsregel?
– Var dig själv, det finns ingen annan som är så bra på det som du.

Tammy Jara

Aktuell med: Nominerad till priset ”Årets mest företagsamma människa i Skåne.”
Ålder: 42 år.
Bor: Vid Värnhem i Malmö med maken Janne och 16-åriga dottern Tanja. Michael, 25, och Daniel, 23, är utflugna.
Viktigt årtal: ”2010 när jag beslutade att säga upp mig från en fast tjänst i kommunen och stå på egna ben.”
Värt att veta om: Är utbildad socionom med erfarenhet av att jobba i offentlig regi, inom socialförvaltning, sluten ungdomsvård och skolan.
Gå till toppen