Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nazister attackerade demonstration

30–40 personer gick till attack mot en antinazistdemonstration i Kärrtorp i södra Stockholm på söndagen. Två personer fick stickskador, ett flertal poliser skadades och 28 personer greps.

Bild: Hampus Andersson/TT
Några hundra personer hade samlats för en tillståndsgiven demonstration mot nazism i Kärrtorp vid lunchtid på söndagen.
– Det var främst boende i området, många barn, många äldre, säger Anna Johansson, som var på plats med sin sjuåriga dotter.
En bit in i demonstrationen kom omkring 30–40 svartklädda personer och attackerade demonstranterna.
– Alla blev livrädda, säger Anna Johansson och berättar att flera fick glassplitter på sig och att en träffades av en smällare nära huvudet.
Kajsa Hjortstam kom med tunnelbanan för att ansluta till demonstrationen.
– Jag hörde skriken, då tänkte jag att nu har det hänt något. Så jag sprang ner för att se vad som hände, säger hon och fortsätter:
– Det blev många närkamper, det kastades sten och glasflaskor och smällare.
Demonstranterna lyckades mota bort de attackerande mot en skog, där de skingrades. Flera poliser kom också till platsen och tårgasspray sattes bland annat in.
En polis ska enligt vittnesuppgifter ha attackerats med stege. Två poliser träffades av stenar och fördes till sjukhus, liksom två personer med stickskador.
– De träffades överallt, både huvud och kropp. Det är fler poliser som skadats, men de behöver inte omedelbar sjukhusvård, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.
28 personer greps i samband med bråket. Brottsrubriceringarna var inledningsvis försök till mord, hets mot folkgrupp, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.
Flera personer riktar kritik mot att så få poliser fanns på plats vid demonstrationen.
– Det är för jävligt av polisen att de inte sätter in mer resurser, säger Kajsa Hjortstam.
Kjell Lindgren säger att det var omkring tio poliser på plats för att bevaka demonstrationen.
– Ser man historiskt så vet inte jag att man vid något tillfälle vid den här typen av demonstrationer angripits fysiskt, därav den numerär som var uttagen. Så här i efterhand kan man så klart ha synpunkter.
På sin hemsida tar den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen på sig attacken.
Gå till toppen