Sverige

Allt fler svenska terrorister tränas i Syrien

De senaste två åren har 75 ”våldsbejakande islamister” från Sverige tränats i våld och krig i Syrien. Kompisgäng, även från småorter, radikaliseras och reser utomlands. Men även kvinnor. När resenärerna återvänder ökar risken för terrordåd i Sverige, enligt Säpo.

Säpos säkerhetsanalytiker Ahn-Za Hagström, generaldirektören Anders Thornberg och chefsanalytikern Jonathan Peste vid en pressträff i dag.Bild: Foto: Janerik Henriksson/TT
Sedan 2006 har cirka 30 personer rest från Sverige till Somalia, ett tiotal till Afghanistan och Pakistan och "ett fåtal" till Jemen, enligt Säpo. Målet: militär träning och utbildning. Och krig.
Oroligheterna i Syrien har under de senaste två åren dubblerat antalet.
– Det finns information om många fler, men vi har uppgifter som vi anser tillförlitliga att 75 personer har avrest till Syrien. Vissa av dem har återvänt till Sverige, vissa har avlidit, säger Jonathan Peste, chefsanalytiker på Säpos enhet för kontraterrorism.
Hur många som dött respektive återvänt vill han inte säga, det skulle störa Säpos "operativa arbete". Men det pågår minst en brottsutredning i Sverige mot radikaliserade Syrienresenärer.
Enligt Säpo är det ofta hela kompisgrupper som åker. Män, som är 18 till 30 år gamla. Men till Syrien har också flera kvinnor åkt.
– Inte för att strida, utan närmast för att sköta logistik och vara moraliskt stöd, säger Jonathan Peste.
Radikaliseringen av enskilda individer har spridit sig i Sverige, visar Säpos analys – de resande kommer inte bara från de tre storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm, utan även från mindre orter.
Säpo menar att Sverige sedan flera år är ett "legitimt" mål för radikala islamister, på grund av upplevda kränkningar av Islam - som Lars Vilks Muhammedteckningar. Och de potentiella terroristerna i landet är alltså nu fler än tidigare.
Jonathan Peste är ändå noga med att endast ”några fåtal hundra personer” i Sverige, har både förmåga och ideologisk övertygelse att begå terrorhandlingar.
– Det är ytterst svårt att peka ut vem som kan utveckla en avsikt, men när vi får indikationer på att någon ska resa, så talar vi med dem. Det hjälper mycket sällan. Vi har mycket små medel att hindra dem, säger Jonathan Peste.
Läs alla artiklar om: Syrien
Gå till toppen