Ekonomi

Gullfot mest företagsam i Skåne

Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg i Hammenhög, utsågs på måndagen till Skånes mest företagsamma person i år.

Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg i Hammenhög och utsedd till Skånes mest företagsamma person 2013 i Svenskt näringslivs omröstning.Bild: Amelie Herbertsson (arkiv 2012)
- Det känns vansinnigt hedrande. Jag är lite omtumlad, jag är överraskad att jag vann, säger Fredrika Gullfot.
Varför är du överraskad?
- Jag var stolt bara över att bli nominerad. De andra finalisterna är välkända i Skåne. Jag känner mig lite som en outsider från landet, från Österlen.
Bioteknikdoktorn Fredrika Gullfot grundade Simris Alg 2011. Företaget som idag har åtta anställda producerar olja av odlade mikroalger i Hammenhögs gamla växthus.
Omega-3 från alger används bland annat i hälsoprodukter, modersmjölksersättning och i näringsberikade livsmedel. Den kan även användas i läkemedel och som fordonsbränsle.
Vid ett lunchmöte på måndagen avslöjades att Fredrika Gullfot utsetts till Årets mest företagsamma människa i Skåne. Det är Svenskt Näringsliv som står bakom utmärkelsen. Med den vill man rikta ljuset "på dem som skapar möjligheter för fler än sig själva".
- Vi vill visa goda exempel, inspirera och få fler att agera och förverkliga idéer de har till konkreta företag, säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
Årets tävling lanserades i oktober. Nästan 100 företagare nominerades av allmänheten under hösten. Fem av dem utsågs till finalister av en jury som bestod av Rolf Elmér Svenskt Näringsliv Skåne, Susan Wahlgren Ung Företagsamhet Skåne, Tina Kaikkonen Uppstart Malmö, Anna Paulsson Almega Skåne och Joachim Samuelsson som blev Årets mest företagsamma människa i Skåne 2012.
Förutom Fredrika Gullfot var följande personer nominerade till finalister: Nina Christensson, ägare Bastard, SMAK m m, Malmö, Jonas Hansson, vd Öresund Heavy Industries, Landskrona, Tammy Jara, vd JT Elevsupport, Malmö, Johan Wester, grundare Anagram, Lund.
Allmänheten fick sedan rösta fram vinnaren av dessa fem finalister.
En av de personer som lagt sin röst på Fredrika Gullfot har motiverat det så här:
"För att hon ser möjligheter där andra ser hinder och för att hon är en föregångare i en näring som kan bli en miljardindustri med positiva effekter på både miljö, hälsa och ekonomi."
- Det blev en klar seger för Fredrika Gullfot, även om det var jämnt, säger Eva Frisk på Svenskt Näringsliv i Skåne.
Liknande omröstningar har genomförts över hela landet.
Gå till toppen