Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Humoristiskt om Emanuels grubbel

Åsa Asptjärn från humorduon Åsa & Gertrud debuterar som ungdomsförfattare. I ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” använder hon humorn för att skildra det svåra med att vara tonåring.

Åsa Asptjärn har tidigare skrivit sketcher i komikerduon Åsa & Gertrud. Nu använder hon humorn för att skildra livet på högstadiet, som kan vara ganska jobbigt, i en ungdomsbok.Bild: Peter Frennesson
Emanuel Kent går i nian, har endast en kompis och har aldrig kysst någon. Han är lite osäker, men hans syster har sagt att han har potential och han vill nå en annan position i sitt tonårsliv. En dag kommer en ny tjej i klassen och han blir medbjuden på fest.
Hans namn är en ordlek med filosofen Immanuel Kants namn. Emanuel är en grubblande person som bland annat funderar över varför man har de vänner man har och hur man vet vad som är rätt. Hans grundfilosofi är att om man sänker sina förväntningar kan man inte bli besviken. Han vill bli läsarnas andlige vägledare och försöker komma med olika filosofiska råd. ”Ta del av mitt halvkassa liv och gör sedan tvärtom”, resonerar han.
– Boken handlar om vänskap, att hitta sig själv och att misslyckas. Jag har också velat ha med det lite filosofiska i boken. Jag har själv läst filosofi och jag tycker att det saknas lite i skolan och överhuvudtaget i samhället, att man reflekterar och formulerar frågor. Jag tror att det är något som talar ganska starkt till ungdomar i den åldern, säger Åsa Asptjärn på ett konditori i Malmö inte långt ifrån hennes hem.
Åsa Asptjärn har tillsammans med Gertrud Larsson i komikerduon Åsa & Gertrud skrivit humoristiska sketcher för teater och radio, men har alltid haft en dröm om att skriva en bok. För tre år sedan, när hon gick en skrivarkurs på distans på Högskolan Kristianstad, började hon med romanen. Att det blev just en ungdomsroman tror hon beror på att hon själv hade mycket positiva läsupplevelser i den åldern och hon läser fortfarande ungdomsböcker. På liknande sätt som Åsa & Gertrud nästan alltid har utgått från allvarliga saker när de gjort sina sketcher, har hon i romanen använt sig av en humoristisk ton för att berätta om en tid i livet som inte alltid är så lätt.
– Det blev en historia som jag själv ville läsa och jag ville använda humorn. Högstadiet är en tid som ofta skildras ganska svart och som ofta kan vara det för många. Därför kändes det extra kul att skildra den perioden med någon sorts humoristiska glasögon. Humorn är en bra väg att ta upp det svarta och att se på vissa jobbiga saker, säger hon.
Hon har hämtat mycket från sin egen högstadietid i Kristianstad på 1980-talet, men också inspirerats av historier som hennes barn berättat och av figuren Adrian Mole i Sue Townsends böcker som hon älskade när hon var liten.
Det största som hände Åsa Asptjärn när hon gick på högstadiet var att hon vann en tävling i Veckorevyn och fick välja ett par skor. Hon köpte ett par rosa, knähöga skinnstövlar som hon trodde skulle förändra hennes liv. Hon hade själv behövt andlig vägledning, menar hon.
– Jag var inte riktigt rätt. Jag var inte heller en helt igenom god människa – det är man ju inte – och Emanuel gör inte heller helt rätt saker hela tiden. Jag var lite utanför, absolut inte mobbad, men lite obekväm och hittade verkligen hem när jag kom till gymnasiet där allt föll på plats och man helt plötsligt fick ett helt annat umgänge. Så som jag tror det är för jättemånga, säger hon.
Hon vill gärna att läsarna skrattar när de läser ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar”.
– Jag tycker ofta humor är en underskattad kvalitet i böcker. Jag hoppas att man tycker att den är rolig och att man berörs av Emanuel och hans vän Tore som karaktärer. Man kan ju identifiera sig på olika sätt med dem, man behöver inte själv vara den som är utanför. Men framför allt vill jag att man ska ha roligt.

Åsa Asptjärn

Vem: Komikern och debuterande ungdomsförfattare.
Bor: I Malmö. Född 1972 i Boden, uppvuxen i Kristianstad.
Familj: Man och tre barn.
Bakgrund: Startade teatergrupp tillsammans med bland andra Gertrud Larsson på 1990-talet. Sedan fortsatte de båda i komikerduon Åsa & Gertrud. Tillsammans har de gjort föreställningar, radiosketcher, radiopjäser och medverkat i tv. Läser nu till förskollärare på Malmö högskola.
Aktuell: Med ungdomsboken ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” som kommer i januari 2014 på förlaget Bonnier Carlsen.
Gå till toppen