Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

P3 spelar inte kontroversiell låt

På grund av "våldsamt innehåll" och "ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna" finns låten "Svarta duvor och vissna liljor", av Timbuktu och Sebbe Staxx, inte med på Sveriges Radios ordinarie spellistor och är därmed i praktiken stoppad från P3.

Timbuktu håller tacktal i Riksdagshuset efter att ha fått ta emot pris av 5i12-rörelsen. En ceremoni som bojkottades av flera riksdagsledamöter.Bild: Foto: Henrik Montgomery / TT
Låten har debatterats kraftigt under de senaste veckorna, bland annat på grund av en textrad om att dunka partiledaren Jimmie Åkesson gul och blå och hissa upp honom i en flaggstång. Låten har blivit en hit även på topplistan där den ligger på 17:e plats.
Men Sveriges Radio har beslutat att låten inte får spelas okommenterad, utan måste sättas i sammanhang, och får därför inte ingå i det vanliga musikflödet. Anledningen är enligt Sveriges Radio kraven på opartiskhet inom public service.
– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörerna i P3, till Dagens Nyheter.
TT har förgäves sökt Jonas Westman för en kommentar.
Gå till toppen