Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

PCB-sanering oroar studenter

Maskerade fogsanerare och oskyddade studenter. Den pågående PCB-saneringen oroar studenterna på Sparta.
– Alla vet att PCB är ohälsosamt och kan vara väldigt giftigt. Vi har ju ingen aning om vilka partiklar som cirkulerar i luften, säger studenten Colin Wessendorf.

Colin Wessendorf vaknade på fredagsmorgonen av att sanering av PCB pågick precis utanför hans dörr.Bild: Albin Brönmark
När Colin Wessendorf vaknade i sitt korridorrum på Sparta i fredags morse upptäckte han att han var instängd. Hans dörr var blockerad av en PCB-dammsugare.
– Jag lyckades få upp en liten glipa och då såg jag några vitmaskerade killar som jobbade vid dörren ut mot trapphuset. Maskinen som stod precis utanför blåste varm luft rakt in i mitt rum, berättar han.
I Colin Wessendorfs korridor bor tretton studenter. Många av dem är i sina korridorrum på dagtid.
– Man sitter hemma och studerar, det är ont om studieplatser i Lund. Det ska egentligen inte vara folk i korridoren när fogentreprenören är där och slipar så det dammar på fogar som innehåller PCB. Men vi har fått väldigt dålig information från AF Bostäder, säger en av studenterna Sydsvenskan talat med.
Colin Wessendorf instämmer.
– Jag hade önskat mer information om hur farlig saneringen kan vara.
Även Lukas Wendt känner oro.
– Det känns konstigt att de som jobbar med det springer runt med gasmasker medan vi är helt oskyddade. Det får en att undra: Ska jag andas eller inte när jag går genom korridoren?
Senast 2023 ska alla PCB-fogar på Sparta vara bortplockade. Den pågående saneringen av bottenplan och trapphus startade i oktober som ett led i iordningställandet av den del av fastighetens lokaler som i somras såldes till Kungsleden.
AF Bostäders vd Henrik Krantz tycker inte att informationen till studenterna har varit bristfällig.
– Vi har inte sett anledning att informera mer. Saneringen utförs ju inte inne i studentbostäderna och vi har ingen information om att den skulle vara farlig för omgivningen.
Miljöförvaltningen i Lund har under hösten inspekterat PCB-saneringen på Sparta vid flera tillfällen. Vid en inspektion i november fann miljöinspektörerna att skyddsåtgärderna brast på flera punkter. Fogentreprenören hade inte spärrat av tillräckligt stort område och hade, enligt miljöinspektören, ”ingen koll på ventilationen”. Inte heller hade varningsskyltar satts upp.
– De har påpekat vissa brister, men inget som riskerat studenternas hälsa. Hade vi fått ett sådant besked hade vi givetvis rättat oss efter det. Det har, som jag har fått det beskrivet för mig, skapat viss irritation att man har spärrat av så att studenterna har fått ta bakvägen ut ur korridoren. Men det sker ju helt i enlighet med miljöförvaltningens rekommendation, säger Henrik Krantz.
Vid en förnyad inspektion på Sparta på fredagen hittade miljöinspektörerna inget att anmärka på.
– Man har vidtagit åtgärder och skyltat som sig bör. Vi ser inga konstigheter i det man gör, säger Lunds miljöchef Björn Berséus.
– Uppgifterna om damm är oroande. Men det finns i dagsläget inget som tyder på att de skulle vara sanna. Jag vill uppmana studenterna att kontakta miljöförvaltningen om de misstänker att skyddsbestämmelserna inte följs.

PCB – ett miljögift

PCB är ett miljögift som försvagar immunförsvaret, påverkar det centrala nervsystemet, stör hormonbalansen och kan leda till infertilitet och cancer.
PCB har använts som mjukgörare i exempelvis fogmassa.
Kemikalierna förbjöds för nyanvändning 1978.
Gå till toppen