Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Säpo varnar för ökat nazistvåld valåret 2014

Våldsamma nazistdåd som helgens attack i Kärrtorp hotar under det kommande supervalåret 2014.
– Vi kommer att se mer av detta, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo. 

Säpos chefsanalytiker Jonathan Peste, säkerhetsanalytikern Ahn-Za Hagström och generaldirektören Anders Thornberg vid en pressträff i går.Bild: Foto: Janerik Henriksson/TT
Efter söndagens nazistattack mot en demonstration i Kärrtorp:
Regeringens utredare konstaterar i sin rapport till demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) att den våldsbejakande extremismen i landet är så stark att det behövs en nationell samordnare för att bryta utvecklingen.
Säkerhetspolisen, Säpo, förutspår mer nazistvåld när valrörelsen går igång i april 2014.
– Vi kommer att se mer av detta, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisens författningsskydd, till Sydsvenskan.
I landet finns minst hundra kriminella nazister med både vilja och förmåga att begå brott av politiska skäl, visar Säpos granskning.
De flesta är jämnt spridda över södra och mellersta Sverige. Och de kan vara ännu fler.
– Man ska komma ihåg att det är extrema handlingar vi följer, inte åsikter, säger Ahn-Za Hagström och konstaterar att nazistgrupperna lärt sig "hålla yttringarna inom lagens gränser" mer än under 90-talets våldsammare period.
Det försvårar kartläggningsarbetet. Ren åsiktsregistrering är olaglig. Flera nazisympatisörer kan alltså än så länge ligga under Säpos granskningsradar.
Säpos skrivbordsgranskare och agenter följer den aktivitet som syns – hemsidor, manifestationer, flygbladsutdelningar och torgmöten.
Söndagens attack på en antirasistdemonstration i Kärrtorp var ingen överraskning för dem.
– Vi har länge påpekat att den här typen av manifestationer kan leda till våldsamma sammanstötningar, säger Ahn-Za Hagström.
En slutsats: den öppna polisen borde varit bättre beredd.
– Det får Stockholmspolisen svara på, vi konstaterar bara att vi regelbundet lämnar information [om hotbilder] till dem.
Säpochefen Anders Thornberg säger att informationsutbytet och beredskapen inför 2014, med val till både Europaparlament och riksdag, slagits fast genom skrivna överenskommelser med den öppna polisen.
– Det är helt oacceptabelt att en demonstration störs som i Kärrtorp, säger han.
Nazister har än så länge bara politisk representation i Grästorps kommun i Västra Götaland, men Skånebaserade Svenskarnas Parti väntas ta fram listor i flera skånska kommuner.
I konflikten med den autonoma rörelsen på yttersta vänsterkanten finns en tydlig risk för eskalerande våld under nästa år, enligt Säpos analys: en attack på en manifestation leder till en hämndaktion och vidare till mothämnd.
– Ingen av de våldsbejakande miljöerna har förmåga att förändra statsskicket, men de kan skada både viktiga samhällsfunktioner och enskilda personer. Och vi vet att fallen av otillåten påverkan ökar vart fjärde år när det är val – vi får synligare politiker och ett extra fokus på sakfrågor under valrörelsen, säger Ahn-Za Hagström.

SMR och Svp

Svenska motståndsrörelsen, SMR. Rötter i VAM, Vitt Ariskt Motstånd, en våldsinriktad grupp bildad omkring 1990 och bland annat begick vapenstölder. Uppmanar till väpnade angrepp.
Svenskarnas Parti, SvP. Har sina rötter i Nationalsocialistisk front, NSF, ett nazistparti bildat i Blekinge på 1990-talet.
De tre ledande i SvP bor i Skåne – Helsingborg och Sjöbo.
Gå till toppen