Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenskar ledande i årets julstress

Svenskarna är tidigast med att handla julklappar i Europa. Samtidigt är vi bland de mest stressade i julruschen – men vi gillar den. Det visar en internationell kartläggning av julklappsstressen i åtta europeiska länder.

Undersökningen, som genomförts av marknadsundersökningsföretaget TNS på uppdrag av näthandelsföretagen Tradera och Ebay, genomfördes i oktober i år och baserar sig på uppgifter från drygt 8 000 deltagare i åtta länder.
Allra mest stressade över julklappsinköpen är spanjorerna. Där uppger mer än en tredjedel, hela 40 procent, att de upplever julhandeln som stressig. Svenskarna är bara snäppet mindre jäktade – 36 procent har svarat ja på frågan om julklappsstress, trots att framförhållningen i många fall är god. Värst är det i Stockholm där 43 procent svarade att de känner stress över julhandeln.
Samtidigt är svenskarna näst mest förtjusta i julruschen. Mer än hälften av de tillfrågade tyckte att det var roligt att handla julklappar. Mest julhandelsglada och minst stressade av alla var de tillfrågade i Ryssland.
Så många som en femtedel av svenskarna börjar sin julshopping redan i november och 15 procent uppger att de handlar löpande under hela året. Enligt Postnord hade 1,1 miljoner svenskar handlat böcker, kläder och leksaker för över en miljard redan i slutet av november.
Enligt en prognos från Handelns utredningsinstitut, HUI, kommer julhandeln att uppgå till 65 miljarder i år. Utslaget per invånare innebär det att vi i snitt lägger 6 800 kronor på konsumtion inför julen.
Och många är beredda att låna pengar för att få råd till julklappar. En undersökning av låneförmedlingsföretaget Advisa visar att var tredje svensk, 32 procent, anser sig ha ont om pengar inför årets julhandel. Var fjärde tillfrågad oroade sig för att inte ha råd med julklapparna och lika många känner sig pressade att köpa dyrare klappar än de egentligen har råd med. 30 procent av de som svarade var beredda att köpa julklappar på avbetalning, och så många som 20 procent var villiga att ta banklån till gåvorna.

Undersökningarna

Undersökningen om stress i julhandeln genomfördes i oktober av TNS på uppdrag av Ebay och Tradera. Drygt 8 000 personer i Sverige, Polen, Ryssland, Belgien, Irland, Frankrike, Spanien och Italien mellan 16 och 64 år deltog.
Advisas undersökning genomfördes i slutet av november. Drygt 1 000 storstadsbor deltog.
Gå till toppen