Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: ”Sverige är Jason – om att bygga ett land tillsammans”

I kampanjen Jag är Jason ställer sig svenska artister bakom ett angeläget tal. Det handlar om att bygga ett land tillsammans.

Jason Diakité, alias Timbuktu, vid Fem i tolv-rörelsens prisutdelning i riksdagen i början av december.Bild: FOTO: HENRIK MONTGOMERY
Antalet numrerade sidor är 34. Det är en oansenlig, men begärlig, handling, på vinröda pärmar står den guldfärgade texten:
”Europeiska unionen. Sverige. Pass.”
Ett svenskt pass visas upp när en rad artister och profiler inom den svenska musikvärlden sluter upp bakom det uppmärksammade tacktal som hölls av Jason Diakité – med artistnamnet Timbuktu – då han tog emot Fem i tolv-rörelsens pris för sitt arbete mot rasism.
I videon Jag är Jason återskapas talet, som är en lysande och angelägen text med utgångspunkt i det svenska passet, en samling papper:
”Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis, i varje fall, på att jag inte är någon främling. Så fientligheten mot mig på grund av min hudfärg kan egentligen aldrig bli främlingsfientlighet – det är och förblir rasism.”
Under prisutdelningen till Jason Diakité valde riksdagens talman Per Westerberg (M) att lämna riksdagen. Markeringen gjordes mot bakgrund av att Timbuktu i Svarta duvor & vissna liljor rappar om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med raden ”dunka Jimmie gul och blå och hissa i en flaggstång”.
Westerbergs – hedervärda – avsikt var att ta ställning mot hot och våld som riktar sig mot politiska motståndare, men också att hindra att Sverigedemokraterna skulle plocka poäng.
Så missade talmannen ett politiskt betydelsefullt tal, sannolikt också ett tillfälle att debattera rasism.
Själv har Diakité senare twittrat:
”Jag tar alltid avstånd från våld. Istället uttrycker jag min ilska i musikalisk form. Jag är inte den som går runt på stan med järnrör.”
Klart är att det tal – som nu sprids genom kampanjen Jag är Jason – kastar ljus över den väg som Sverige måste gå, över den tanke som både förtroendevalda och väljare måste fördjupa:
Medborgartanken. Lika rättigheter, lika skyldigheter. Under lagen är vi lika.
De svenska artisterna ber inte om tolerans, inte om nåd.
”Däremot kräver jag, med all kraft jag kan uppbåda, att bli bedömd på mina handlingar och på min personlighet.”
Och kravet lyder att den doktrin som håller en person högre än en annan på grund av dennes hudfärg, religion, kön eller sexuella läggning – omedelbart och för alltid – ska diskrediteras, suddas ut och överges.
Alla ska få känna sig säkra i Sverige, och få tillgång till det arbete som deras meriter berättigar dem till.
”Jag kräver att få be till den Gud jag vill, och älska den person jag vill. Jag kräver friheten att yttra mig, även av dem som inte håller med mina yttringar.”
Kravet lyder att varje medborgare ska bli sedd som en del av samhället:
”Men i utbyte ger jag dig mitt liv, Sverige. För dig kommer jag och mina barn alltid hjälpa till att bygga.”
Medborgaren ger sin uppfinningsrikedom, sin kreativa förmåga och sin energi.
”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige, och jag kommer att dö i Sverige.”
Det är en trohetsed och en beskrivning av sammanhållning. Vilken bakgrund en svensk medborgare har är irrelevant. Det viktiga är inte varifrån hon kommer, utan vart hon är på väg.
När mörka krafter gör sitt bästa för att uppvigla till våld och fientlighet är den tanken särskilt viktig att hålla fast vid.
I Kärrtorp i Stockholm anfölls igår en manifestation, som i polisens ögon var fredlig, av omkring 30 till 40 personer. Flera skadades och 28 personer greps. Den militanta, nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen uppgav på sin webbplats att det var organisationens medlemmar som tågat in bland demonstranterna.
Hot och våld mot politiska motståndare har ingen plats i demokratin.
Den värdegrund som ska förena, och som alla medborgare måste dela, är respekt för lagen, för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet och allas rätt att välja sitt eget liv.
Att vara svensk, och dela den värdegrunden, är något att vara stolt över.
Svensk är den som kan få tillfälle att bära passet i sin ficka. Svensk är den som är medborgare.
Gå till toppen