Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Du blir varken den första eller den sista som följer ditt samvete och avslöjar för dina medmänniskor vad som äger rum i deras namn”

Edward Snowden borde inte ha behövt stå ensam och hans avslöjanden bör följas av fler.
Det skriver sju tidigare medarbetare vid västerländska underrättelsetjänser i ett öppet brev.

Demonstranter i Washington håller upp plakat med foton av Edward Snowden. Att bli en visselblåsare, den som avslöjar makthavares förbrytelser, är inget man väljer för sitt nöjes skull, skriver tidigare medarbetare vid västerländska underrättelsetjänser i ett öppet brev.Bild: Foto: Jose Luis Magana
Sedan 11 september 2001 har regeringar och underrättelsetjänster i västvärlden i hemlighet intensifierat arbetet med att öka sin makt och utvidga sina befogenheter. Konsekvenserna är att skyddet för privatlivets helgd och andra medborgerliga rättigheter har urholkats, samtidigt som allmänhetens kontroll och insyn har minskat.
Händelser som förr avfärdades som paranoida Orwellska fantasier har efter Edward Snowdens avslöjanden med råge överträffats av verkligheten.
I åratal har vi hört varningar om pågående kränkningar:
Hela befolkningsgrupper övervakas. Internet används som ett slagfält. Begreppet privat har mist all mening.
Aktionen pågår under parollen "nationell säkerhet", ett mantra som ska tysta debatten och se till att regeringarna inte kan ställas till svars. Allt sker ju i det fördolda: hemlig lagstiftning, hemliga tolkningar av hemlig lagstiftning, långt bortom parlamentarisk insyn och kontroll.
Medierna har inte intresserat sig nämnvärt trots att allt fler modiga människor med insyn stigit fram i offentligheten. Den intensiva förföljelse de utsattes för av Bushadministrationen har eskalerat under Obama. Människor som följt sitt samvete och berättat vad som händer i den hemliga världen har anklagats för att begå grova brott, utan att det väckt någon större uppmärksamhet.
John Kiriakou, tidigare CIA-anställd, sitter i fängelse för att han avslöjat att USA använder sig av tortyr. Bödlarna och deras medhjälpare är på fri fot.
Wikileaks källa, Chelsea Manning, tidigare Bradley, åtalades för en rad allvarliga brott, bland dem att ha hjälpt fienden (läs: allmänheten). Hon dömdes till 35 års fängelse, medan de människor som planlade USA:s illegala och katastrofala krig i Irak 2003 är lika uppburna och ostraffade som någonsin.
Flera tidigare anställda i NSA har trätt fram under det senaste årtiondet och avslöjat omfattande korruption och maktmissbruk inom organisationen. Thomas Drake, William Binney och Kirk Wiebe har förföljts till hundra procent. Noll procent ansvar har utkrävts av NSA och av USA:s regering.
Att bli en visselblåsare, den som avslöjar makthavares förbrytelser, är inget man väljer för sitt nöjes skull. Det är sista utvägen när medierna sviker, men samvetet kräver en insats för att sanningen ska komma fram och debatten leva. Det är något man gör för att rädda demokratin, det bräckliga styrelseskick som Winston Churchill kallat "det sämsta, bortsett från alla andra människan provat".
Först med Edward Snowdens avslöjanden sommaren 2013 har debattklimatet något ändrats. Denna modiga människa offentliggjorde inte bara en rad av regeringens övergrepp. Han såg också till att sprida en stor mängd dokument, som bevisade dem, till ett antal pålitliga journalister. Ekot av Snowdens handlingar hörs fortfarande över världen – och i de förut hemliga papprena väntar många fler avslöjanden.
På varje Daniel Ellsberg, Drake, Binney, Katharina Gun, Manning eller Snowden går det tusentals tjänstemän som ägnar sina arbetsdagar åt spioneri och åt att koka ihop, eller till och med konstruera, information som överlämnas till landets parlament och allmänhet och förstör kärnvärdena i ett demokratiskt samhälle.
En del av de anställda sympatiserar säkert med det de gör på jobbet. Men många berörs av de människor vars kommunikation de avlyssnar och de hör sin egen inre röst bryta igenom budskapen från chefer och korrumperade politiker.
I regeringskontoren och underrättelsetjänsterna, inom polisen och de väpnade styrkorna finns människor som är djupt skakade av vad deras arbete innebär och av att se hur deras samhällen utvecklar förstadier till diktatur.
En av dem är du!
Du tänker:
Att urholka demokratin och inskränka mänskliga fri- och rättigheter stod inte i min arbetsbeskrivning.
Jag växte upp i en demokrati och jag vill leva i en demokrati.
Jag anser att människor har rätt till ett privatliv.
Jag vill inte leva i ett övervakningssamhälle där storebror har koll på allt.
Men å andra sidan. Varför bry sig? Vad kan en ensam människa göra?
Just precis det visade Edward Snowden. Han är den främste bland de främsta både på grund av de allvarliga brott och missförhållanden han dragit fram i ljuset och för att han offentliggjorde de dokument som bevisar det.
Snowden borde inte ha behövt stå ensam och hans avslöjanden bör följas av fler. Du kan bli en del av lösningen genom att förse rakryggade och oberoende journalister med dokument som styrker olagliga, omoraliska och destruktiva förhållanden på din arbetsplats.
Du blir varken den första eller den sista som följer ditt samvete och avslöjar för dina medmänniskor vad som äger rum i deras namn. Att vara många är en styrka.
Sanningen kommer alltid fram. Brottsliga och korrumperade makthavare kommer att få sina straff. Du kan bestämma på vilken sida du vill vara. Väljer du demokratins så kan du se till att det som är viktigt når offentligheten.
Mod är smittsamt!
Skribenter:
Peter Kofod är dansk musiker och var levande sköld under Irakkriget.
Thomas Andrew Drake är amerikansk visselblåsare och fd chef inom NSA.
Daniel Ellsberg är visselblåsare och fd amerikansk militäranalytiker.
Katharina Gun är visselblåsare och fd anställd i den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ.
Jesselyn Raddack är visselblåsare och fd anställd i det amerikanska justitiedepartementet.
Ray McGovern är fd CIA-analytiker.
Coleen Rowley är visselblåsare och fd anställd i FBI.
Översättning: Karen Söderberg
Brevet publiceras i dagstidningar och på nätsajter, bland annat i The Guardian, Storbritannien, och i Dagbladet Information, Danmark.
Gå till toppen