Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Explosion hos SD-politiker

En sprängladdning exploderade efter klockan 17 på tisdagskvällen vid SD-politikern Anders Dahlbergs bostad i Arlöv.

En liten skada syns på politikerns brevinkast.Bild: Foto: Patrick Persson
 – Vi rubricerar det som allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov misshandel, säger Malmöpolisens inre befäl Michael Carlzon.

På utsidan av dörren går några skador knappt att upptäcka. Dörrens lilla fönster är helt. Polisen tar dock sprängladdningen på högsta allvar.
– När den detonerade flög insidan av dörren in i bostaden och satte sig i väggen fyra meter från dörren, säger Michael Carlzon.
När Sydsvenskan träffar Anders Dahlberg i sin bostad på onsdagsförmiddagen är han förtegen om nattens händelse och hänvisar till polisens presstalesman.
Hur mår du nu?
– Framför allt tänker jag på min dotter och fru, säger Anders Dahlberg.
Familjen bor tillsammans i lägenheten. De har inte ännu diskuterat om de ska stanna på adressen efter nattens attentat. Anders Dahlberg vill inte gå in på huruvida polisen avrått familjen från att bo kvar.
Han säger att han inte kände till någon hotbild mot honom sedan tidigare. Han har inte fått några hot via brev eller liknande som kan kopplas till sprängdådet.
Har du själv någon uppfattning om vem som kan tänkas ligga bakom?
– Ingen kommentar.
Har du pratat med partiet om vad som hänt?
– Det vill jag inte gå in på. Nu får vi låta polisen arbeta och se vad de kommer fram till.
Expressen har tidigare rapporterat om hur Anders Dahlberg anonymt uppmanat svenskar att ta till våld på sajten Avpixlat. Han ska bland annat ha skrivit att "Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna."
I en konfrontation med Expressens tv-team kommenterade mannen bland annat sitt citat med att hänvisa till brottslighet i samhället. Han ska även ha förespråkat revolution genom att skriva "Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld" på bloggen Sweden Confidential.
Martin Kinnunen som är pressansvarig för Sverigedemokraterna, uppger till TT:
– Vi har fått information om sprängdådet från partiets säkerhetschef, som bedömer att den enda rimliga hotbild som kan finnas mot denna personen har att göra med skriverierna i Expressen. Man ser inga andra hotbilder.
Enligt polisen kan brottsrubriceringen ändras om motivet visar sig vara politiskt.
Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekretare:
– Det är lite tidigt att veta vad som ligger bakom, men det är lätt att tro att det inträffade på grund av Expressens kampanj där de hängde ut folk som skrev anonyma kommentarer på nätet. Det är lätt att dra den slutsatsen, säger han.
TT: Där han skrev om att "beväpna etniska svenskar"?
– Något åt det hållet, saker som Sverigedemokraterna inte står för.
TT: Hur ser du på Expressens avslöjande?
– Det är väl bra att saker som de här kommer fram, men med tanke på att de tog hjälp av en vänsterextrem organisation i kartläggningen, som nu har lett fram till det här attentatet, så kan man väl säga att cirkeln är sluten.
TT: Hur menar du?
– Expressen samarbetar öppet med en vänsterextrem organisation och förmodligen är det en vänsterextrem organisation som utfört attentatet.
I sin granskning samarbetade Expressen med Researchgruppen, ett nätverk där flera personer har koppling till den vänsterorienterade autonoma rörelsen.
Expressens publiceringar leder till en ökad hotbild för de omnämnda personerna, enligt författare Anna-Lena Lodenius som studerar extremhögern.
– Det är ganska självklart. Politiker är över huvud taget väldigt utsatta, och Sverigedemokrater är särskilt utsatta eftersom de har åsikter som uppfattas som kontroversiella av många. Uttalandena på sajterna är förfärliga, men ingen ska behöva råka ut för detta, säger Anna-Lena Lodenius till TT.
Hon är kritisk till namnpubliceringarna av de SD-anhängare som saknar politiska förtroendeuppdrag.
– Förtroendevalda måste däremot kunna stå upp för sina åsikter. De ska inte behöva bli utsatta för attentat, men de måste kunna utstå en granskning. Däremot är jag väldigt kritisk till att privatpersoner utan politisk koppling är namngivna, säger hon.
Thomas Mattsson har ingen förståelse för Björn Söders kritik mot Expressens granskning och att den bidragit till attacken mot SD-politikern.
"Här är det viktigt att påminna om att det inte var Expressens journalister som på nätet manade till inbördeskrig eller skrev att flyktingbarn borde dö, försvarade Anders Behring Breivik och ifrågasatte om inte Adolf Hitler hade rätt. Det var faktiskt politiker som näthatade. Och det är förstås Expressens uppdrag att granska och synliggöra hur politiker opinionsbildar främlingsfientligt.", skriver Thomas Mattsson i ett mejl till TT.
TT: Varför namngav Expressen politikern?
"Vi granskade politiker i ett parti som säger sig ha "nolltolerans" mot rasism, men bakom anonyma signaturer spred de här politikerna främlingsfientlighet som i vissa fall till och med kan ha varit brottslig. Det var relevant att berätta om detta för väljarna.", skriver han.
Gå till toppen