Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga kända hot mot Dahlberg tidigare

SD-politikern Anders Dahlberg, hans tolvåriga dotter och hans fru fanns i lägenheten när en bomb på tisdagskvällen exploderade utanför dörren.

Anders DahlbergBild: Expressen
När Sydsvenskan träffar Anders Dahlberg i hans bostad på onsdagsförmiddagen är han förtegen om händelsen och hänvisar till polisens presstalesman.
Hur mår du nu?
– Framför allt tänker jag på min dotter och fru, säger Anders Dahlberg.
Familjen bor tillsammans i lägenheten. De har inte ännu diskuterat om de ska stanna på adressen efter nattens attentat. Anders Dahlberg vill inte gå in på huruvida polisen avrått familjen från att bo kvar.
Han säger att han inte kände till någon hotbild mot sig sedan tidigare. Han har inte fått några hot via brev eller liknande som kan kopplas till sprängdådet.
Har du själv någon uppfattning om vem som kan tänkas ligga bakom?
– Ingen kommentar.
Har du pratat med partiet om vad som hänt?
– Det vill jag inte gå in på. Nu får vi låta polisen arbeta och se vad de kommer fram till.
Martin Kinnunen, som är pressansvarig för Sverigedemokraterna, uppger till TT:
– Vi har fått information om sprängdådet från partiets säkerhetschef, som bedömer att den enda rimliga hotbild som kan finnas mot denna personen har att göra med skriverierna i Expressen. Man ser inga andra hotbilder.
Även Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har kritiserat Expressens artiklar och hävdat att de bidragit till attacken.
Tidningens chefredaktör Thomas Mattsson har ingen förståelse för kritiken.
"Här är det viktigt att påminna om att det inte var Expressens journalister som på nätet manade till inbördeskrig eller skrev att flyktingbarn borde dö, försvarade Anders Behring Breivik och ifrågasatte om inte Adolf Hitler hade rätt. Det var faktiskt politiker som näthatade. Och det är förstås Expressens uppdrag att granska och synliggöra hur politiker opinionsbildar främlingsfientligt.", skriver Thomas Mattsson i ett mejl till TT.
Händelsen i Arlöv rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov misshandel. Det finns ännu inga uppgifter om vilken sorts sprängladdning som användes.
På utsidan av dörren går några skador knappt att upptäcka. Dörrens lilla fönster är helt, men när bomben gick av flög insidan av brevluckan in i bostaden och satte sig i väggen fyra meter bort.
Enligt polisens informatör Linda Pleym skadades ingen av dem som fanns i bostaden.
– De fick inga fysiska skador, men blev självklart chockade.
Polisens tekniker har varit på plats och tagit prover som skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium. Resultaten av proven, som ska visa vilken sorts explosiva ämnen som använts, väntas först efter årsskiftet.
– Vi kan ha en idé om vad det är, men vi vill inte spekulera i det innan vi har fått resultaten.
Redan på tisdagskvällen inledde polisen dörrknackning i området. Det arbetet slutfördes under onsdagen, men ledde inte till några omedelbara resultat. Än så länge finns det inga misstänkta i ärendet.
De tre personer som fanns i lägenheten när sprängladdningen gick av hördes av polisen redan på tisdagskvällen.
– Det kommer att göras fler förhör med de drabbade, för att få en klar uppfattning om vad som hänt och varför. Vi har ännu inte sammanställt resultaten av dörrknackningen, och vet därför inte om det finns några vittnen, säger Linda Pleym.
Hon vill inte berätta om polisen vidtagit några säkerhetsåtgärder för att skydda Anders Dahlberg och hans familj.
– Om vi gör det så är det inget vi berättar om.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen