Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mycket att lära av hbtq

Heterosexuella par skulle må bra av en dos av hbtq-världens normbrytande inställning till sex och njutning. Det säger Renita Sörensdotter, sexualupplysare och genusforskare vid Stockholms universitet.

För homosexuella, bisexuella och transpersoner är det redan från början omöjligt att leva upp till de stereotypa könsrollerna och det normativa samlaget. Därför, menar Renita Sörensdotter, behöver de oftare prata om vad de tycker om och prova sig fram.
– Men det här är ju något som alla borde göra, som alla behöver. Vi måste ta ansvar för vår egen njutning, säger hon.
Hon önskar att alla utforskade sin egen kropp och vad de själva njöt av. Att männen, som hon säger, slapp leva upp till rollen som den pumpande mannen som ständigt är redo. Att kvinnans klitoris stimulerades oftare och mer.
– Redan 1977 kom en stor amerikansk rapport som visade att många kvinnor vill ha sex som mer liknar det lesbiska sexet. Trots det ligger fortfarande fokus så ofta på penetration.
Renita Sörensdotter forskar just nu om vestibulit, ett smärtsyndrom vid slidmynningen som gör samlag plågsamt.
– För dessa kvinnor är det viktigt att minska fixeringen vid det vaginala samlaget. Men också att lära sig hur den egna slidan fungerar, att du kan spänna den och få den att slappna av. Du bestämmer själv.
Även här finns något att lära för alla, och då i synnerhet kvinnor, menar hon.
– Det sexuella handlingsutrymmet behöver bli större. Vi kan alla förhandla med vår sexualitet. Vad funkar och känns bra, vad gör det inte? Det går att ta makten över sin egen njutning, oavsett vilka förutsättningar vi har.
Gå till toppen