Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre häktade efter nazistattack i Kärrtorp

Tre personer har häktats efter nazistattacken mot en demonstration i Kärrtorp i Stockholm i söndags. De häktades i Södertörns tingsrätt på sannolika skäl, den starkaste misstankegraden, misstänkta för våldsamt upplopp.

Bild från oroligheterna i Kärrtorp på söndagen.Bild: Hampus Andersson/AP
I fråga om de övriga 23 misstänkta, som nu har släppts, säger kammaråklagare Tove Kullberg:
– Brottsmisstankarna kvarstår gentemot samtliga.
Men ska de tre häktade ha haft en ledande roll?
– Det kan jag inte kommentera.
Kullberg säger att hon inte vet om det kan bli aktuellt med fler gripanden.
Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR), som har tagit på sig attacken mot demonstrationen, har blivit mer aktiv i år, enligt en kartläggning av stiftelsen Expo som Svenska Dagbladet berättar om.
Uppgifterna är preliminära men visar att aktiviteterna ökat med 30 procent till drygt 560 stycken i år.
Ökningen märks även i Stockholm. Förra året genomförde organisationen 48 aktiviteter. I år har det hittills varit 68.
Nätverket Linje 17, som organiserade söndagens demonstration, planerar en ny demonstration i Kärrtorp på söndag. Enligt nätverkets sida på Facebook kommer den att få mycket stor uppslutning, skriver Aftonbladet.se.
Ännu finns inga tecken på att högerextrema grupper planerar någon motdemonstration.
– Ingen har sökt tillstånd i alla fall, men de har ju gott om tid till det, säger Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholms län.
Han tillägger också att extrema grupper ofta väljer att inte söka demonstrationstillstånd, samt att polisen kommer att prioritera de manifestationer som har tillstånd.
På torsdagseftermiddagen ska en manifestation mot rasism hållas i centrala Göteborg. Det är tre privatpersoner som ansökt om och fått tillstånd och inga tecken finns om att motsidan mobiliserar.
– Det finns ingen sådan ansökan om tillstånd och heller ingen känd hotbild som vi känner till, säger Peter Adlersson, presstalesperson för polisen.
Samtidigt ska också en manifestation mot rasism och nazism arrangeras i Uppsala. Också den har tillstånd och inte heller här har motsidan sökt tillstånd, enligt polisen.
Även demonstrationen i Östersund på söndag har tillstånd med Vänsterpartiet i Jämtlands län som arrangör. Enligt polisen har inga högerextrema grupper sökt om demonstrationstillstånd.
Gå till toppen