Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

600 demonstrerade mot rasistiskt våld

Ungefär sexhundra personer trotsade duggregnet och demonstrerade mot rasistiskt våld i centrala Malmö.

Uniformerad polis höll sig diskret på avstånd när demonstranterna började samlas på Möllevångstorget. Syndikalistiska ungdomsförbundet, som stod bakom manifestationen, hade inte sökt tillstånd.
En av talarna som ställde sig på sockeln till Axel Ebbes staty Arbetets ära var Showan Shattak från nätverket Malmö älskar mångfald.
– En invandrare kan inte byta hudfärg, oavsett om man har svenskt pass eller inte. Och fascismen kan inte stoppa genom regelverk, den kan inte stoppas av samma myndighet som skapat Reva, sade Showan Shattak.
Reva är ett projekt som syftar till att effektivisera avvisningar och utvisningar av personer som inte får stanna i Sverige.
Robin Pranter från Syndikalistiska ungdomsförbundet höll i megafonen och gick sedan först i demonstrationståget efter polisens motorcykel som banade väg för den oanmälda manifestationen längs Södra Förstadsgatan. Han höll med Showan Shattak.
– Det räcker att titta på vad som hände i Kärrtorp. Polisen visste i förväg att det fanns hot om våld mot demonstrationen där det var många vanliga barnfamiljer som deltog. Det var inte många poliser där, de valde att bara iaktta, och det är bara tre av angriparna som har häktats för våldet. Om fascister hade demonstrerat så hade det kommit massor med poliser för att skydda dem.
Demonstrationen var högljudd men gick lugnt till och fick många uppmuntrande tillrop av Malmöborna på sin väg mot Davidshallstorg där den avslutades vid åttatiden.
Gå till toppen