Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Afrikanskt hämtmat till Malmö

Afrikansk hämtmat finns snart i Malmö.
På Calabass ska Cherno Omar Bah servera Malmöborna västafrikansk husmanskost.

– Konceptet är att laga den husmanskost som görs i Afrika och presentera den för det svenska samhället, säger ägaren Cherno Omar Bah.
Han kommer från Gambia, har bott i Sverige i tretton år och har länge jobbat i restaurangbranschen, både som kock och med att hjälpa till med att bygga upp nya ställen. Bland annat har han varit köksmästare på Malmö Brygghus. Den 7 januari öppnar han Calabass på Amiralsgatan 18, ett hämtmatsställe och servering med främst västafrikansk mat.
– Det är en massa kryddor. Vi använder mycket jordnötter, speciellt jordnötssmör, och olja, säger Cherno Omar Bah.
Tre varma rätter finns på menyn varje dag, varav alltid ett vegetariskt alternativ. Det blir mycket grytor med bland annat tomat, morot, okra och vitkål, samt risrätten benachin.
– Det blir inte så starkt som typiskt afrikanskt, för det är inte många som är vana vid det, säger han.
Det ska också finnas tropisk sallad, efterrätter och det kryddiga kaffet Café Touba från Senegal.
Det finns få afrikanska restauranger i Malmö. Varför tror du det är så?
– Folk har ett koncept eller en idé, men de flesta väntar på att någon annan ska genomföra det. Jag har haft de här planerna i 6-7 år. Jag har två affärsplaner: en snabb takeaway-restaurang och en gourmetrestaurang, och i framtiden tänker jag öppna en afrikansk gourmetrestaurang.
Gå till toppen