Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planerna på World Village skrotas

Mångmiljardsatsningen på World Village of Women Sports i Hästhagen blir inte av när Malmö högskola valt en annan lösning.

Vd Malin Eggertz Forsmark.Bild: Jenny Leyman
World Village of Women Sports, WVWS, skulle bli ett internationellt idrottsvetenskapligt center med fokus på kvinnors idrott och hälsa.
– Vi har haft en dialog med Malmö högskolan i många år och vi har deklarerat tidigare att de måste vara med för att vi skulle kunna realisera satsningen. Bygger du ett forsknings- och utvecklingscenter för idrott är det självklart att högskolan ska vara med. Det blir helt enkelt inget center utan den, säger Malin Eggertz Forsmark.
Trots att dialogen funnits i många år fick WVWS ingen förvarning om att högskolan valt ett annat alternativ.
– De har följt lagen om offentlig upphandling till punkt och pricka och då gäller sekretess, säger hon.
WVWS ägs av Kent Widding Persson och Dan Olofsson och fastighetsutvecklingsbolaget Midroc Property Development. Sedan 2008, då planerna lanserades, har de satsat cirka 40 miljoner kronor på olika projekt om bristen på jämställdhet inom idrotten och kvinnors idrott och hälsa.
– Nu kommer vi att avveckla satsningarna och fasa ut de projekt vi dragit igång, säger Malin Eggertz Forsmark.
En av grundtankarna med WVWS var att samla idrott, akademi och näringsliv i samma miljö.
– Malmö högskola har valt att bortse från alla strategiska värden inklusive forskningsstiftelsen som vi var beredda att basfinansiera. Istället har högskolan valt att denna fråga ska avgöras utifrån den tekniska delfrågan om att upphandla ett hyresavtal. Man kan inte trovärdigt attrahera internationella aktörer för forskning och finansiering om inte lokala aktörer vill vara med, säger Kent Widding Persson och Dan Olofsson i en skriftlig kommentar.
Sedan lanseringen för snart sex år sedan har det varit en hel del turer kring WVWS. I juni i fjor stoppades högskolans upphandling därför att WVWS lämnat det enda anbudet och att detta betraktades som orent av högskolans jurister. Det orena bestod i att erbjudandet var villkorat, World Village erbjöd lokaler under förutsättning att den egna styrelsen skulle godkänna hyresavtalet.
Enligt högskolans beslut fanns det också andra reservationer i anbudet som inte kunde godkännas. Därmed gjordes en ny upphandlingsrunda vilken alltså WVWS förlorade.
– Jag tycker att vi har åstadkommit mycket under de här åren men när det gäller kvinnor, idrott och jämställdhet finns det mycket kvar att göra, säger Malin Eggertz Forsmark.
Mer: Läs fler kommentarer och diskutera här.
Gå till toppen