Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

World Village of Women Sports läggs ned

Malmö högskolas idrottsvetenskap får nya lokaler i Västra hamnen. Det blir slutet för World Village of Women Sports i Hästhagen.

Illustration på det tänkte sportcentret.
Annehem MAH AB vann upphandlingen om de nya lokalerna för idrottsvetenskap. Deras förslag innebär att idrottsvetenskap flyttar till Kockums gamla vagnsverkstad i Västra Hamnen om cirka två år. De övriga anbudsgivarna, Skanska Öresund AB, Hästhagen fastigheter AB, samt Midroc Property Development AB – varav de sistnämnda var knutna till World Village of Women Sports – fick se sig slagna.
I ett pressmeddelande från World Village of Women Sports, står:
”Beslutet innebär att satsningen på WVWS läggs ner och pågående projekt och aktiviteter fasas ut”. Men det är inget som någon på Malmö högskola vill kommentera.
– Det har ju med upphandlingen att göra, vi tog inte ställning till var idrottsvetenskap skulle ligga, vi tog in anbud från ett avstånd av inre ringvägen och inåt centrala Malmö, säger Birgitta Wickman, fastighetschef på Malmö högskola.
Kristian Sjövik, prefekt på idrottsvetenskap, hänvisar också till upphandlingen men är för övrigt mycket nöjd med lokaliseringen i Västra Hamnen.
– För oss innebär detta en kraftfull satsning, vi har expanderat kraftigt och gått från att ha en grundutbildning till forskning, ett tjugotal doktorander och femtio anställda, säger han.
Kockums gamla vagnverkstad är en spännande lokal och ligger bra till, menar han.
– Det är en mycket intressant urban miljö och ligger nära Stapelbäddsparken, det passar oss, vi pratar om idrott som ett bredare begrepp och upplevelse.
Byggnaden är från 1912 men ska vid inflyttningen innehålla en stor multihall, testlaboratorium, gym, lärosalar och kontor, det ska också finnas så kallade sportlaguner, det vills äga ytor för rörelse och idortt, som ska vara öppna ut mot gatan. Även taket ska användas för idrott.
I lokalerna reserveras också plats för Lunds universitet. En gemensam masterutbildning med Lund, startar 2015 och en stor konferens planeras samma år.
– Vi ser det här som en första pusselbit i bygget av en idrottshögskola. Det här blir ett första steg dit.
Sydsvenskan har även sökt rektor Stefan Bengtsson för en kommentar. Men han har inte gått att nå.
Läs mer: ”Naturligtvis är vi besvikna, oerhört besvikna”, säger vd:n Malin Eggertz Forsmark.
Gå till toppen