Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Chodorkovskij har släppts

Den ryske oljemagnaten och Putinkritikern Michail Chodorkovskij har släppts, enligt ryska medier.

Bild: Arkiv: MISHA JAPARIDZE
– Michail Chodorkovskij lämnade fängelset cirka klockan 12.20 (Moskva-tid), uppger en källa inom säkerhetstjänsten för Interfax.
Enligt Chodorkovskijs mor Marina har en av sonens advokater, Vadim Kljuvgant, åkt till fängelset.
– Såvitt jag vet har Kljuvgant åkt till honom på fångkolonin, men jag har inte pratat med advokaten ännu. Jag vet ingenting. Allt har jag bara hört via medierna, säger Marina Chodorkovskaja till Interfax.
Hon har i stället varit förberedd på veckans telefonsamtal med sonen, som tillåts ringa sina anhöriga 15 minuter varje lördag.
– Vi brukar få två–tre minuter var.
President Vladimir Putin meddelade i går överraskande att Chodorkovskij, Rysslands mest namnkunnige fånge, ansökt om nåd på humanitär grund med hänvisning till hans moders sjukdom.
I dag undertecknade Putin ett dekret som benådar Chodorkovskij. "Vägledd av humanitära principer, kungör jag att Michail Borisovitj Chodorkovskij. . . ska benådas från ytterligare bestraffning i form av fängsling. Detta dekret träder i kraft från den dag det undertecknas", står det i dekretet som publicerats av Kreml.
Chodorkovskij satt inledningsvis i fängelse i Chita-området i östra Sibirien men har under de senaste åren suttit i en fångkoloni vid staden Segezja – Sekee på finska – i ryska Karelen. Staden ligger längs järnvägen till Murmansk, cirka 25 mil från delrepubliken Karelens huvudstad Petrozavodsk, och ungefär lika långt från gränsen till Finland.
Gå till toppen