Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Demonstration mot rasism i Lund

Cirka 400 personer demonstrerade på fredagskvällen i Lund, mot rasism, fascism och händelserna i Kärrtorp i söndags.

Bild: Foto: Sandra Henningsson
"För solidaritet och kamratskap mot rasismen i Lund" stod det på den centrala parollen i demonstrationen. Händelserna i Kärrtorp i Stockholm, då en lugn antirasistisk demonstration angreps av ett 40-tal motdemonstranter, var den direkta anledningen till fredagens samling i Lund.
– Jag är här för de mänskliga rättigheternas skull, sade Lundabon Lovisa Säfström med en fackla i handen. Det är galet att det fortfarande finns rasistiska åsikter.
– Att komma hit var ganska självklart, förklarade vännen Emma Reuter. Det borde alla göra. Ingen av de två unga kvinnorna räknade sig som politiskt aktiv.
Flera tal hölls på Stortorget. En representant för förbundet Allt åt alla återgav vad som hänt i Kärrtorp och betonade att gemenskap och socialt engagemang är det viktigaste värnet mot fascism och nazism.
Clas Fleming, före detta ordförande i fackförbundet Byggnads i Lund, framhöll att en grund för växande främlingsfientlighet är Lex Laval, EG-domstolens utslag som innebär att utländska företag inte behöver följa svenska kollektivavtal när de utför arbeten i Sverige och därför med lägre priser och sämre villkor kan konkurrera ut inhemsk arbetskraft.
Så gick demonstrationståget, till röststarka slagord, men utan störningar, uppför Bredgatan, längs S:t Petri kyrkogata till Bangatan och så tillbaka längs Lilla Fiskaregatan. Ung vänsters ordförande Rode Grönkvists tal avslutade mötet på Stortorget.
Gå till toppen