Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Dödshot fick inte anmälas

”De skrev att jag skulle dö.” 13-åringen fick anonyma hot på nätet om att hon skulle styckas och våldtas. Familjen fick råd om terapi när de ville polisanmäla.

Hotfulla anonyma meddelanden skickades till flickans publika sida på ett ungdomsforum.Bild: Lovis Höök
Det var i somras som den 13-åriga flickan i Kävlinge började få otrevliga meddelanden via det anonyma frågeforumet ask.fm. Någon skrev att hon skulle dö och att hon var den ”dummaste, fulaste och mest onödiga människa som fanns”. När flickan raderade meddelanden från sin publika sida blev hoten ännu grövre. ”Omogen du är som tar bort min fråga. Jag ska stycka upp dig! Eller knulla upp dig! Du ska dö och det är en sak som är säker. Innan du är femton har du dött. Jävla negerapa. Tar du bort denna igen så kommer jag fan och mördar eller våldtar dig din lilla skit. Du luktar också illa. Som alla andra negrer!”
– Jag har blivit mobbad och kallad neger många gånger förut. Men det här gjorde mig riktigt rädd. De skrev så tydligt att jag skulle dö.
13-åringen fick svårt att sova och vågade inte gå ensam till skolan. Den 28 oktober gick hon till Kävlinge polisstation tillsammans med sin mamma. De berättade om hoten och visade även kopior på de anonyma meddelandena från ask.fm. Mamman häpnade när de fick besked om att de inte skulle göra en polisanmälan utan skulle vända sig till rektorn med problemet.
– De menade att skolan hade ansvar för det som hände barnen även på fritiden och påstod att de inte kunde hjälpa oss eftersom de misstänkte att förövaren är minderårig. Så en anmälan skulle inte göra någon nytta, säger mamman.
Hon kontaktade skolans rektor som förklarade att detta inte var en fråga för dem utan för polisen. Mamman tog själv kontakt med ask.fm som bara rådde dem att radera meddelandena. En vecka efter besöket på polisstationen blev familjen uppringd av socialkontoret och erbjudna samtalsterapi.
– Jag blev bara arg och sa att om det var någon som behövde terapi så var det den som skrev det här till mig, säger 13-åringen.
När terapeuten fått bilden klar för sig lovade denne att kontakta polisen på nytt.
I förra veckan skrev Sydsvenskan om en annan 13-åring som hotats på Instagram och i samband med det berättade polisen att de sällan får in anmälningar som gäller hot mot unga på nätet.
– Men det är ju för att de vägrar ta emot dessa anmälningar! En bekant till mig som är polis bekräftade att vi inte var ensamma om detta bemötande, säger mamman.
Pär Cederholm närpolischef i Kävlinge:
– Vi är skyldiga att ta upp en anmälan. Det kan ha gjorts en felaktig bedömning av det här ärendet initialt. Om så är fallet får jag göra en polisanmälan.
Ett par dagar efter terapeutens samtal ringde en polis upp och lät familjen göra en anmälan om olaga hot och hatbrott. Han meddelade att de skulle kontakta dottern för förhör. Det dröjde två veckor innan familjen hörde av polisen igen - då kom ett brev som meddelade att förundersökningen var nedlagd.
– Det här visar att rättsväsendet inte tar brotten på allvar, säger mamman.
Har du anmält hot och kränkningar på nätet? Vad hände? Berätta gärna för oss om dina erfarenheter. Mejla till lovisa.hook@sydsvenskan.se eller ring på 040-281026.
Gå till toppen