Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förundersökning lades ner

Förundersökningen lades ner efter två veckor. Hopplöst att utreda, enligt åklagaren. Men när Sydsvenskan kontaktar sajten får vi ett annat svar.

Åklagaren Mathias Larsson, som lett förundersökningen, förklarar beslutet att lägga ner förundersökningen:
– Eftersom det är anonyma inlägg är det svårt att utreda. Det enda vi kan göra är att ställa frågan till sidorna om de vill lämna ut en ip-adress.
Gjorde ni det?
– Nej, i det här fallet har vi inte ställt frågan.
Varför inte?
– Min uppfattning om dessa sajter är att de sällan lämnar ut information. Det hade varit annorlunda om det till exempel varit ett mejl med hot. Sajter som Hotmail och Microsoft lämnar ut information.
Det finns få sociala nätverk där förutsättningarna för hot och mobbning är så stora som på Ask eftersom frågeställarna kan vara anonyma. Men är det verkligen fritt fram att hota, hata och kränka utan att riskera att bli avslöjad? I augusti när en brittisk 14-årig flickas självmord kopplades till mobbning på sajten sa de lettiska ägarna bakom Ask:
”Även om det är möjligt att posta anonymt på sajten skulle vi vilja försäkra föräldrar om att det i nästan alla fall är möjligt för Ask.fm att identifiera användare. Via IP-teknik är allt på internet spårbart”.
När åklagaren får ovanstående citerat för sig säger han att han eventuellt ska ta en titt på ärendet och att det kan finnas skäl att öppna förundersökningen igen.
– Beslutet om att lägga ner förundersökningen grundades på min kännedom om dessa sajter.
Hans uppfattning och kännedom grundas på ”ett par liknande ärenden”.
När Sydsvenskan skriver till Ask och frågar om möjligheterna att spåra den anonyma användare som hotat 13-åringen kommer ett svar redan nästa dag:
– Svensk polis måste kontakta lettiska polisen först. Lettiska polisen kontaktar oss och vi kommer att förse dem med information.
Gå till toppen