Annons

Annons

Annons

Kultur & Nöjen

Fräsande bubbel duger vid tolv

Lilla Sverige älskar champagne. Vi dricker cirka två miljoner flaskor om året just nu, Sverige räknas som en av de största importmarknaderna i världen. Lägg därtill allt annat mousserande vin från Frankrike och resten av världen och det blir lätt att konstatera att svensken gillar när det fräser och spritter i munnen.

Text

Mattias Kroon

Bild: Anna Bank

Annons

Men så vilken av alla hundratals champagner ska man då välja ut till just tolvslaget, och sen till alla ledighetssamlagen? Tolvslaget är den enklaste, där bör man bara ta vilket bubbel som helst, bara det låter som en kinapuff när korken går av. Roligast är då att sabrera den, alltså slå av korken och toppen på flaskan med en sabel. Och har man inte en sabel för just sabrering av champagne liggandes där hemma, då går det precis lika bra med foten på ett glas. Ta av grimman och foliet så korken är synlig, som höstens första lilla svamp. Rikta sedan flaskan i 45 graders vinkel bort från kroppen, alternativt mot den bortreste grannens balkong. För nu glasets fot snabbt och kraftfullt längs champagnens hals och voilà, korken och glassplittret skjuter nu iväg. Helt ofarligt att dricka, trycket i flaskan är som i ett bildäck och splittret har ingen chans att färdas motströms.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan