Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klubbkonst flyttar ut i parken

Dj:ar, videokonst och ljusinstallationer flyttar ut från de mörka nattklubbarna till Folkets park på lördag eftermiddag.
Området kring isbanan blir platsen för Big Slip – en performance-installation av nattklubbskonst.

Elementen från en vanlig nattklubb kommer att finnas där: musik, ljusinstallation, videoprojektioner och möjlighet att dansa. Men skillnaden är att det är utomhus, ingen alkohol säljs och det är mitt på eftermiddagen. Det är nämligen ingen riktig nattklubb som utspelar sig kring isbanan i Folkets park på lördag, utan en performance-installation av klubbkonst. Scenkonstkollektivet Potato Potato och Inkonst flyttar ut klubbkonstnärer till ett annat sammanhang och till en bredare publik.
– Förhoppningsvis ser man de olika konstformerna och performance-inslagen tydligare i och med att de är flyttade från sin vanliga miljö, säger Helena Engberg på Potato Potato.
Potato Potato har tidigare arbetat med att utmana den typiska dj-rollen i projektet Drag’n dj/Drag’n Disco på Inkonst. Nu tittar de vidare på nattklubbscenen som kulturfenomen, experimenterar med den och lyfter fram konsten i den.
– Vi var fascinerade av de konstnärliga momenten i klubbkulturen, att det faktiskt är olika konstarter som sätts samman i en kollektiv konstform, som när man gör teater. Arrangören, dj-, ljus- och bildkonstnärer skapar tillsammans rum för folk att dansa i, men det är så mycket mer än så kallat ”nöje” och att festa, säger Helena Engberg.
Lampor kring isbanan sätts upp, videokonst visas på duk och projiceras på isbanan från en projektor uppe i luften, en dj-scen byggs upp och performance-artister framträder. Bland andra uppträder karaktären Vilja Willpower med musik, rörelse och bild samt Uppträdargruppen som gör ett slags ”masshypnos” inspirerad av riktig hypnos. Uppmaningar hörs då i högtalarna.
– Det är en hypnosröst som kommer att försätta den publik som är på området i hypnos. Vi kommer att göra interaktiva moment och eftersom publiken är i hypnos kommer de att vilja hänga på oss. Kanske säger jag ”när jag räknar ner till ett kommer ni att vilja dansa jättemycket”, sen dansar vi och hoppas att publiken dansar med, säger Therese Johnson som är ena halvan av Uppträdargruppen.
Till detta spelar Helena Engbergs dj-karaktär Femte, en bestämd och lugn dam med sekelskiftskläder.
– Hon är koncentrerad och fokuserad på att spela musiken och nörda med tekniken, säger hon.
Under tiden några av dj:arna spelar blir det också någon form av dansinslag.
Publiken som kommer dit kan dansa, åka skridskor eller bara titta.
Namnet Big Slip är en blinkning till den stora housefestivalen Big Slap som arrangerades i Pildammsparken i Malmö i somras.
– Klubbscenen är ett så himla stort fenomen som drar så mycket folk så att man fyller hela Tallriken och arenor. Det var därför vi började titta på den. Vi sätter ljuset på den mindre kommersiella scenen också och har letat efter intressanta konstnärskap. Det är en viss skillnad i könsrepresentationen också mellan de båda evenemangen.

Big Slip

Vad? Big Slip - en performance-installation av klubbkonst som arrangeras av scenkonstkollektivet Potato Potato i samarbete med Inkonst och Folkets Park. Fri entré.
Var? Isbanan, Folkets park, Malmö.
När? Lördagen den 21 december kl 16–20.
Mer? Dj:ar: Eka (Fematsic), Palma Lova, Third, Femte, Valerie och Wulf Wall. Ljuskonst av Martin Olsson, Shohreh Sharzad och Daniel Goody. Performanceartister: Vilja Willpower och Uppträdargruppen.
Gå till toppen